Šufan / Przepisy / Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem

Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem

Zapach magicznych Świąt Bożego Narodzenia jest już na stole! Zanurz się w słodyczach pełnych chrupiących jabłek i karmelowych orzechów pekan. Orzeszki pekan dodają cukierkom niezwykłego charakteru i przenoszą w czasy beztroskiego dzieciństwa, kęs po kęsie.  

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 15

Palm oil
Kup składniki

Składniki

  • 330g hladké pšeničné mouky
  • 150 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 7 lžic ledové vody
  • 50 g rozmixovaných pekanových ořechů

Náplň:

Przygotowanie:

Roztrzepać widelcem jajka w lodowatej wodzie. Przesiej mąkę, oba cukry i sól do miski robota kuchennego i włącz niskie obroty. Stopniowo dodawać posiekane zmiękczone masło. Stopniowo wyrabiać ciasto do konsystencji okruchów. Powoli dodawać mieszankę wody i jajek i wyrabiać na gładkie ciasto. Na koniec wmieszaj zmiksowane orzechy pekan i połącz wszystko razem. Powinno powstać gładkie, nieklejące się ciasto. Jak każde ciasto tego typu, najlepiej odstawić je do lodówki.

Wyciśnij ciasto do małych natłuszczonych foremek do tartaletek i nakłuj je widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, stale sprawdzając. 

Napełnij ostudzone tartaletki najpierw gotowanym jabłkiem, a następnie warstwą masła pekanowego (wskazówka: ten przepis nie jest zbyt słodki, więc jeśli chcesz, możesz dosłodzić gotowane jabłko agawą lub innym syropem do smaku). Posyp posiekanymi orzechami pekan.

Autor: Anna Kučerová

Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem
Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem Tartaletki z orzechami pekan i gotowanym jabłkiem

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Chai latte eggnog

Chai latte eggnog

Czas przygotowania: 30 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek