Zapach magicznych Świąt Bożego Narodzenia jest już na stole! Zanurz się w słodyczach pełnych chrupiących jabłek i karmelowych orzechów pekan. Orzeszki pekan dodają cukierkom niezwykłego charakteru i przenoszą w czasy beztroskiego dzieciństwa, kęs po kęsie.
Składniki
Náplň:
Roztrzepać widelcem jajka w lodowatej wodzie. Przesiej mąkę, oba cukry i sól do miski robota kuchennego i włącz niskie obroty. Stopniowo dodawać posiekane zmiękczone masło. Stopniowo wyrabiać ciasto do konsystencji okruchów. Powoli dodawać mieszankę wody i jajek i wyrabiać na gładkie ciasto. Na koniec wmieszaj zmiksowane orzechy pekan i połącz wszystko razem. Powinno powstać gładkie, nieklejące się ciasto. Jak każde ciasto tego typu, najlepiej odstawić je do lodówki.
Wyciśnij ciasto do małych natłuszczonych foremek do tartaletek i nakłuj je widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, stale sprawdzając.
Napełnij ostudzone tartaletki najpierw gotowanym jabłkiem, a następnie warstwą masła pekanowego (wskazówka: ten przepis nie jest zbyt słodki, więc jeśli chcesz, możesz dosłodzić gotowane jabłko agawą lub innym syropem do smaku). Posyp posiekanymi orzechami pekan.
Autor: Anna Kučerová
Sufan.pl
Sufan.pl