Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jedząc z radością nasze orzechy nerkowca, że są one naprawdę ładne i duże? Jeśli tak, nadszedł czas, aby spojrzeć poza etykietę W 240 i przeprowadzić Cię przez komercyjne gatunki nerkowców. Wyobraź sobie, że jest ich ponad trzy dziesiątki!
Rozumiemy, że na pierwszy rzut oka niewiele można wyczytać z kombinacji litery i cyfry. Ale ponieważ nie opłaca się kupować królika w worku, wymyśliliśmy proste wyjaśnienie:
Litera lub para liter odnosi się do koloru i kształtu nerkowca, podczas gdy liczba wskazuje rozmiar jądra. Mówiąc prościej, te dwa czynniki wpływają na to, ile zapłacimy za popularne orzechy o kremowej konsystencji. Im większe i jaśniejsze, tym wyższa cena.
W ŠUFAN nie zadowalamy się byle czym, dlatego nasze nerkowce zajmują najwyższe w historii miejsce w klasie biznes WW. – white whole, białe całe jądra. Aby otrzymać ten znak, orzechy muszą mieć biały kolor i być wolne od widocznych wad, a także muszą być całe i wolne od fragmentów. Można również podziwiać ich symetryczny kształt. Krótko mówiąc, są one przyjemnością dla oka.
Druga najczęściej spotykana klasa oznaczona jest literami SW - scorched whole. Odcień tych nerkowców jest popielaty do jasnobrązowego. Jest to również związane z faktem, że ich tekstura nie jest tak delikatna, ale raczej chrupiąca.
Następnie pojawiają się inne gatunki handlowe i odcienie do głębokiego brązu z ciemnymi plamami, w tym połówki ziaren i odcienie złamane. Nie wszystkie z nich są jednak przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, a wiele z nich znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Liczba po literze opisującej rozmiar wskazuje, ile całych orzechów nerkowca można znaleźć w jednym funcie (1 funt = 0,45 kg). Im mniejsza liczba, tym większe orzechy.
Największe nerkowce kryją się pod numerem 180, często nazywane są nerkowcami królewskimi i są rzadko spotykane. Inną atrakcyjną klasą jest rozmiar 210, a także 240, które również oferujemy. Dla przypomnienia, w naszym półkilogramowym opakowaniu znajduje się około 260 orzechów. Na całym świecie najczęściej używany rozmiar jest związany z liczbą 320, podczas gdy najmniejsze i najtańsze sztuki należą do klasy handlowej 450.
Nie daj się jednak zwieść przekonaniu, że większe i jasnobiałe orzechy automatycznie oznaczają najlepsze doznania smakowe i najwyższą zawartość składników odżywczych lub że maleńkie orzechy nerkowca W 450 są niskiej jakości. W grę wchodzą odmiany, warunki uprawy, kraj pochodzenia i przetwarzanie. Oznacza to, że nawet orzechy nerkowca należące do tej samej klasy handlowej różnią się smakiem i trzeba znaleźć swoje ulubione.
W ŠUFAN importujemy przyjemnie słodkie orzechy nerkowca z Wietnamu i możesz cieszyć się nimi w ich naturalne postaci, oraz delikatnie prażone. Zawsze prażymy je na świeżo, bez oleju i w niższych temperaturach. Dzięki temu orzechy nerkowca zachowują swój bogaty, kremowy smak, a także cenne witaminy i minerały. A co dopiero, gdy spróbujesz naszej wersji słonej! Używamy drobno zmielonej soli himalajskiej, która w postaci proszku pięknie i równomiernie pokrywa każdy orzech.
Nerkowce można również spożywać w naszym delikatnym maśle orzechowym. Często można usłyszeć, że 100% masło z nerkowców potrafimy robić najlepiej ze wszystkich kremów orzechowych... Przekonasz się?
Autor: Zespół ŠUFAN
2. 1. 2024 • 5 minut czytania
17. 3. 2022 • 5 minut czytania
Sufan.pl
Sufan.pl