Šufan / Blog / Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”?

Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”?

Zwykle, gdy ktoś używa sformułowania zdrowe przekąski lub przekąski bez poczucia winy, ma na myśli, że jest to przekąska, która nie spowoduje przybierania na wadze. Nie oznacza to jednak automatycznie, że przekąska jest zdrowa lub niskokaloryczna. Spójrzmy na to z szerszej perspektywy.

Zdrowa i niezdrowa żywość

Dzielenie żywności na zdrową i niezdrową nie ma sensu. Gdyby tak było, musiałoby to oznaczać, że jedzenie zdrowej żywności automatycznie uczyniłoby nas zdrowszymi, a jedzenie niezdrowej żywności sprawiłoby, że bylibyśmy bardziej chorzy. Warzywa są zwykle podawane jako przykład zdrowej żywności. Ale jeśli będę jeść tylko marchewki, moje ciało nie będzie zdrowe. Będzie cierpieć. Podobnie, jeśli będę jadł tylko hamburgery i frytki, moje ciało nie będzie zdrowe.

Jeśli tylko skomponuję swoje posiłki w sposób kompleksowy, a moje spożycie będzie zawierało wystarczającą ilość węglowodanów złożonych, białek, tłuszczów, owoców i warzyw oraz wystarczającą ilość energii dla moich potrzeb, będę zdrowy. Niezależnie czy znajduje się tam marchewka albo burger. 

Żadna pojedyncza żywność nie może być opisana jako zdrowa lub niezdrowa. Taki podział prowadzi jedynie do niezdrowego związku z żywnością i odżywianiem jako takim. 

Dlaczego zdrowo niepodjadać?

Jeśli cały czas masz ochotę na coś słodkiego lub słonego, może to mieć więcej niż jedną przyczynę. Prawdopodobnie myślisz o stresie lub złych nawykach. To może być rzeczywista przyczyna, ale zwykle opiera się na innej podstawie. Po prostu dieta nie jest wystarczająca. Albo spożycie energii jest zbyt niskie, albo stosunek składników odżywczych nie jest odpowiednio zbilansowany - nie jesz wystarczającej ilości węglowodanów złożonych lub za mało białka.

W momencie, gdy nie dajesz swojemu ciału tego, czego potrzebuje i po prostu jesz „lekką sałatkę na lunch”, zaczynasz być przytłoczony zachciankami lub ciągłymi myślami o tym, co mógłbyś zjeść. Tak więc pierwszą rzeczą, która powinna się wydarzyć, jest dostosowanie diety do swoich potrzeb - wystarczające spożycie wszystkich makroskładników, a tym samym energii.

Żywność określana jako „zdrowa”

Pokarmy, które noszą wątpliwą etykietę „zdrowej przekąski” mogą sprawiać wrażenie, że są one jakimś rodzajem bezkalorycznego jedzenia, które jest prawie jak jedzenie powietrza. W większości przypadków są to jednak pokarmy, które nie są w żaden sposób korzystne i w rzeczywistości zwykle mają bardzo podobny skład do swoich „niezdrowych” odpowiedników – Na przykład popularna pasta czekoladowa i jej białkowa alternatywa lub klasyczne chipsy ziemniaczane i ich warzywne lub strączkowe odmiany. Ale z poczuciem, że robisz coś lepszego, często jesteś w stanie spożywać znacznie większe ilości takiej „zdrowszej” żywności.

W porządku jest zjeść coś słodkiego, łyżkę masła orzechowego lub cokolwiek innego dla przyjemności i smaku. Ale pomyśl o tym jak o zjedzeniu czegoś po pełnym posiłku - deseru.

Problem pojawia się, gdy firmy próbują sprawić, że poczujesz, że możesz zrobić coś, czego nie wolno ci robić i nie musisz czuć się winny z tego powodu w porównaniu ze zwykłymi słodyczami. Pierwsza i ważna wiadomość - żadne jedzenie nie jest powodem do żalu, nigdy! Po drugie - możesz mieć dowolne słodycze, po prostu zastanów się, czy Twoja podstawowa dieta jest w porządku.

Dlatego w Šufan nigdy nie będziemy sprzedawać niczego pod etykietą „zdrowe przekąski”. Nie widzimy problemu w jedzeniu czegoś według własnych upodobań, ale nie powiemy, że to sprawi, że schudniesz lub że jest to powód, aby nie jeść prawidłowo.

Jedz do syta

Jeśli czujesz potrzebę „polowania”, nie sięgaj tylko po przekąskę do jedzenia. Zazwyczaj jest to łyżka masła orzechowego. Potem kolejna, i kolejna, i kolejna, aż do połowy słoika. W tym momencie powinien nadejść czas na pełny posiłek, a może tylko przekąskę.  

Może to być:

• Jogurt z granolą, kawałkiem owoców i masłem orzechowym

• Opieczony chleb z masłem orzechowym, serkiem i dżemem

• Smoothie z kefiru, kawałek owoców, płatków owsianych i garść orzechów

• Gniazda kokosowe ze skyr


Odpowiednie odżywianie to sposób na uniknięcie ciągłej potrzeby podjadania i chrupania. Dlatego nawet jeśli próbujesz zmniejszyć wagę, spożycie nie powinno być zbyt niskie, aby utrzymać ją w dłuższej perspektywie. Włączenie deseru/mięsa do zdrowej diety jest całkowicie w porządku, ale błędem jest niejedzenie, a następnie objadanie się przez cały dzień.

Autor: Zespół ŠUFAN

Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”? Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”?
Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”? Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”?
Dlaczego warto wykreślić ze swojego słownika wyrażenie „zdrowe podjadanie”?

Przeczytałeś o nich

Odkrywaj z nami dalej

Słownik śniadaniowy

Słownik śniadaniowy

3. 1. 2024 • 5 minut czytania

Jak produkujemy czekoladę

Jak produkujemy czekoladę

23. 1. 2023 • 5 minut czytania

Jak wzbogacić przekąskę dla dzieci?

Jak wzbogacić przekąskę dla dzieci?

2. 9. 2022 • 5 minut czytania

Słownik śniadaniowy

Słownik śniadaniowy

3. 1. 2024 • 5 minut czytania

Jak produkujemy czekoladę

Jak produkujemy czekoladę

23. 1. 2023 • 5 minut czytania

Jak wzbogacić przekąskę dla dzieci?

Jak wzbogacić przekąskę dla dzieci?

2. 9. 2022 • 5 minut czytania

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek