Najprawdopodobniej słyszałeś już, że istnieją zdrowe tłuszcze. Ale gdzie je znaleźć? I ile tak naprawdę ich potrzebujemy? Większość ludzi w mediach społecznościowych lub artykułach w Internecie nie powie ci tego.
Czasy diet niskotłuszczowych już minęły, ale nadal może nie być jasne, jak radzić sobie z tłuszczami w diecie i dlaczego.
Tłuszcze są ważnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu, ale pełnią również wiele innych funkcji. Są ważne dla wchłaniania witamin A, D, E i K, są ważne dla produkcji hormonów (np. hormonów płciowych), pełnią funkcję termicznej i mechanicznej obrony organizmu, a także są nośnikami smaku. Prawdopodobnie zauważyłeś, że jogurt o niskiej zawartości tłuszczu nie smakuje tak dobrze jak jogurt półtłusty lub pełnotłusty.
Tłuszcze odgrywają istotną rolę i pełnią wiele funkcji w ludzkim organizmie, więc nie jest dobrze utrzymywać ich niskie spożycie przez długi czas. Jednak z niczym nie należy przesadzać, a zbyt wiele to po prostu zbyt wiele.
Orzechy mają odpowiedni skład tłuszczu, ponieważ zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Takie orzechy włoskie mają również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne w profilaktyce nie tylko chorób układu krążenia. Niestety w naszej diecie nie ma ich zbyt wiele, dlatego regularne spożywanie orzechów jest z pewnością wskazane. Orzechy są również dobrym źródłem witamin D i E oraz innych minerałów. Każdy orzech ma nieco inny skład, dlatego dobrym pomysłem jest ich rotacja, aby promować pozyskiwanie jak największej ilości każdej substancji.
Należy jednak pamiętać, że orzechy i masła orzechowe powinny zastępować mniej odpowiednie tłuszcze znajdujące się w półproduktach, wypiekach, herbatnikach, kiełbasach czy tłustych produktach pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest słowo zastępować. Musimy najpierw zredukować te nieodpowiednie tłuszcze w naszej diecie; jeśli dodamy orzechy do tych nieodpowiednich tłuszczów, nie przyniesie nam to wiele dobrego, wręcz przeciwnie.
Tłuszcz jest nadal bardzo bogatym źródłem energii, a orzechy zawierają około 60% tłuszczu, więc orzechy są również doskonałym źródłem tłuszczu. Właśnie dlatego są tak pyszne. Należy więc pamiętać, że spożywanie masła orzechowego łyżeczką w dużych ilościach nie jest czymś, co należy robić regularnie i zdecydowanie nie jest to dietetyczny substytut, powiedzmy, Nutelli.
Żadna żywność nie jest po prostu zdrowa lub niezdrowa, ale musisz spojrzeć na ilość, którą spożywasz, a także na resztę diety i ogólny styl życia. Dlatego nawet odpowiednia ilość i skład tłuszczów w naszej diecie nie jest samowystarczalna. Bez wystarczającej ilości białka, błonnika i węglowodanów złożonych, taka dieta nie przyniesie nam większych korzyści.
Autor: Zespół ŠUFAN
Sufan.pl
Sufan.pl