Šufan / Przepisy / Chrupiąca marchewka z ricottą i Orzechianem

Chrupiąca marchewka z ricottą i Orzechianem

Masz ochotę na coś lżejszego po świątecznej uczcie? Te pieczone marchewki w chrupiącej skórce z delikatnym dipem z ricotty są idealnym rozwiązaniem. Proste w przygotowaniu, pełne smaku i świetne jako szybki lunch lub lekka kolacja.

Trudność:

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 1

Palm oil Gluten free
Kup składniki

Składniki

Na mrkve:

  • 1 pęczek marchewki
    2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosneku
  • sól, pieprz

Do dipu:

  • 150 g ricotty
  • 100 g fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Orzechiano
  • 1 łyżka suszonego czosneku

Do serwowania:

  • pestki dyni
  • świeże zioła (np. pietruszka, kolendra)
  • feta

Przygotowanie:

Dokładnie umyj marchewki i obetnij łodygi. Przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, syropu klonowego, suszonego czosnku, soli i pieprzu i rozprowadź ją równomiernie na marchewkach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż marchewki będą miękkie i złociste.

W międzyczasie przygotuj dip. Umieść wszystkie składniki dipu w blenderze i miksuj, aż powstanie gładka, ubita masa.

Gotowe marchewki przełożyć na talerz, polać dipem i posypać pestkami dyni, świeżymi ziołami i odrobiną pokruszonej fety. Podawać jako dodatek, lekki lunch lub zdrową przekąskę.

Autor: Michaela Dobiášová

Chrupiąca marchewka z ricottą i Orzechianem Chrupiąca marchewka z ricottą i Orzechianem
Chrupiąca marchewka z ricottą i Orzechianem

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Czas przygotowania: 60 min

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Pon-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek