Šufan / Przepisy / Zielone naleśniki migdałowe z labneh, cukinią i słoną granolą

Zielone naleśniki migdałowe z labneh, cukinią i słoną granolą

Te migdałowe naleśniki są pełne wyrazistych smaków - połączenie kremowego labneh, soczystej cukinii i chrupiącej słonej granoli zachwyci każdego miłośnika świeżości. Labneh jest łatwy do przygotowania w domu, a granola, która ma dymny odcień, dodaje oryginalnej chrupkości całemu daniu. 

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Kup składniki

Składniki

Palačinkové těsto:

Náplň:

  • 400 g plnotučného řeckého jogurtu (na labneh)
  • 10 ks sušených rajčat v oleji
  • 8 plátků pražské šunky
  • 1 cuketa
  • vinaigrette (ocet, olivový olej a sůl)
  • 1 PL ghí

Slaná granola:

Przygotowanie:

1. Przygotowanie Labneh:
Namocz bawełnianą ściereczkę (np. pieluszkę) i wykręć nadmiar wody. Umieść ściereczkę w durszlaku nad miską i zalej jogurtem greckim. Zawiąż ściereczkę sznurkiem i powieś ją tak, aby jogurt mógł ściekać z płynu. Pozostaw do ocieknięcia na co najmniej 30 minut (najlepiej na noc w lodówce).

2. Pikantna granola:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej wymieszaj syrop klonowy, oliwę z oliwek i musztardę Dijon. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, wymieszaj i piecz na blasze do pieczenia w temperaturze 160°C przez 20 minut. Mieszaj granolę co najmniej dwa razy podczas pieczenia, aby zapewnić jej równomierne upieczenie.

3. Ciasto naleśnikowe:
Umieść wodę lub mleko, masło migdałowe, mieszankę do naleśników i jajka w blenderze i zmiksuj wszystko. Następnie dodaj szpinak i estragon i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto na chwilę, a następnie usmaż cienkie naleśniki na patelni z ghee.

4. Nadzienie:
Suszone pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w 1 cm kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą i jeszcze ciepłą cukinię polać winegretem (mieszanką octu, oliwy i soli).

5. Nadzienie do naleśników:
Zachować połowę labneh do innego przepisu (np. zapiekanego puree), posolić i popieprzyć pozostały labneh. Wypełnij każdy naleśnik labneh, szynką, pieczoną cukinią, suszonymi pomidorami i soloną granolą. Złożyć naleśniki na pół lub zwinąć i pokroić w plastry. Teraz wszystko, co musisz zrobić, to cieszyć się naleśnikiem!

Autor: Jana Jelič

Zielone naleśniki migdałowe z labneh, cukinią i słoną granolą Zielone naleśniki migdałowe z labneh, cukinią i słoną granolą
Zielone naleśniki migdałowe z labneh, cukinią i słoną granolą

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Gorąca czekolada z mlekiem orzechowym

Gorąca czekolada z mlekiem orzechowym

Czas przygotowania: 25 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek