Likier jajeczny z pistacjami i kardamonem

Połączenie delikatnego mleka kokosowego, aromatycznego kardamonu, masła pistacjowego i sporej dawki rumu tworzy pyszny świąteczny likier, który pokochasz od pierwszego łyku. 💚 Ten nietypowy likier jajeczny jest kremowy, aromatyczny, a dzięki cukrowi brzozowemu nieco lżejszy niż klasyczny.

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 10

Palm oil Gluten free
Kup składniki

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy wanilię i cały kardamon. Odstawiamy na około 10 minut, ale nie gotujemy.
  2. W międzyczasie w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem brzozowym na puszystą pianę.
  3. Do piany z żółtek stopniowo, łyżką po łyżce, dodajemy ciepłe mleko kokosowe. Ważne jest, aby jajka się nie zważyły.
  4. Dodajemy masło pistacjowe i mieszamy, aż się ładnie rozpuści i połączy z kremem.
  5. Zdejmujemy z palnika. Po ostygnięciu wyjmujemy kardamon i dodajemy rum.
  6. Przelej do butelek i pozostaw w lodówce na co najmniej tydzień – wtedy smakuje najlepiej. 🎄

Autor: Michaela Dobiášová

Likier jajeczny z pistacjami i kardamonem

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej