Baba ganoush

Orientalny dip z pieczonych bakłażanów świetnie nadaje się jako przystawka lub jako danie główne z arabskimi naleśnikami i innymi warzywami. Bakłażan jest najpierw pieczony w piekarniku, a następnie drobno siekany nożem. Ilość pasty sezamowej tahini i czosnku można dostosować do smaku.

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Palm oil Vegan friendly
Kup składniki

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • sok z cytryny
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • płatki chili
  • owoc granatu
  • Arabskie placki pszenne

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  2. Bakłażany umyj wodą i nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
  3. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut.
  4. Upieczone bakłażany pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie obrierz ze spalonej skórki i wyjmij wnętrze łyżką do miski. Wyrzuć łodygi i skórkę.
  5. Drobno posiekaj upieczone bakłażany.
  6. Do misky z baklażanem dodaj tahini, sok z cytryny, sól, pieprz, starty czosnek i wszystko razem wymieszać.
  7. Udekoruj posiekaną kolendrą, chili, pestkami granatu i skropić oliwą z oliwek.
  8. Podawaj letnie z opiekanymi arabskimi plackami.
Baba ganoush Baba ganoush Baba ganoush

W przepisie nie może zabraknąć

Tahini

29.29 zł

Tahini

29.29 zł

Twórz z nami dalej