Baba ganoush
Orientalny dip z pieczonych bakłażanów świetnie nadaje się jako przystawka lub jako danie główne z arabskimi naleśnikami i innymi warzywami. Bakłażan jest najpierw pieczony w piekarniku, a następnie drobno siekany nożem. Ilość pasty sezamowej tahini i czosnku można dostosować do smaku.
Składniki
Składniki:
- 3 bakłażany
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 3 łyżki tahini
- sok z cytryny
- łyżeczka soli
- pieprz
- świeża kolendra
- płatki chili
- owoc granatu
- Arabskie placki pszenne
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Bakłażany umyj wodą i nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
- Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut.
- Upieczone bakłażany pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie obrierz ze spalonej skórki i wyjmij wnętrze łyżką do miski. Wyrzuć łodygi i skórkę.
- Drobno posiekaj upieczone bakłażany.
- Do misky z baklażanem dodaj tahini, sok z cytryny, sól, pieprz, starty czosnek i wszystko razem wymieszać.
- Udekoruj posiekaną kolendrą, chili, pestkami granatu i skropić oliwą z oliwek.
- Podawaj letnie z opiekanymi arabskimi plackami.