Šufan / Przepisy / Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami

Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami

Nic tak nie rozgrzewa i sprawia, że dom pachnie lepiej niż uczciwa i pyszna gorąca czekolada. Zatrzymaj się na chwilę i przygotuj razem prawdziwą gorącą czekoladę - o smaku świątecznych przypraw i hiszpańskich migdałów. 

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 1

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Do syropu:

Do mleka migdałowego:

Składniki na 1 porcję gorącej czekolady: 

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop z przyprawami, najpierw skarmelizuj cukier w rondelku, pozwalając mu się całkowicie rozpuścić na małym ogniu. Przechylić garnek tak, aby karmel spływał z jednej strony i partiami zalewać karmel najlepiej gorącą lub wrzącą wodą, mieszając powoli łyżką, a następnie rozpuścić grudki. Uważaj, karmel jest wrzący i woda najpierw wyparuje, a następnie temperatura się wyrówna, a karmel rozpuści się i połączy z wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i pozostaw do dokładnego zaparzenia. Wyjąć i ostudzić, a następnie przecedzić

WSKAZÓWKA: Syrop ten może być również stosowany do gorącego kakao!

Teraz wystarczy przygotować własne mleko migdałowe, aby nadać czekoladzie odpowiedni świąteczny charakter. Zmiksuj orzechy i wodę w stosunku 1:4 w blenderze o dużej mocy (bardzo ostrożnie). Następnie użyj sitka i ściereczki (lub czystej ściereczki do naczyń), aby pozwolić czystemu mleku migdałowemu ścieknąć. Pomóż migdałom, a następnie weź ściereczkę do ręki i wyciśnij resztę płynu. W ściereczce pozostaną zmiksowane migdały, więc pamiętaj, aby ich nie wyrzucać! Możesz je wykorzystać w jogurcie, granoli lub w innym świątecznym przepisie.

A teraz przejdźmy do samej gorącej czekolady. Możesz postępować zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu ciemnej gorącej czekolady i dodać tylko syrop z przyprawami lub użyć własnych proporcji. Umieść wszystkie składniki w rondelku i doprowadź do wrzenia, mieszając trzepaczką. Poczekaj, aż czekolada lekko zgęstnieje i natychmiast podawaj.

Autor: Anna Kučerová

Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami
Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami
Gorąca czekolada migdałowa z przyprawami

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Kawowe gniazda os

Kawowe gniazda os

Czas przygotowania: 20 minut

Kawowe gniazda os

Kawowe gniazda os

Czas przygotowania: 20 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek