Nic tak nie rozgrzewa i sprawia, że dom pachnie lepiej niż uczciwa i pyszna gorąca czekolada. Zatrzymaj się na chwilę i przygotuj razem prawdziwą gorącą czekoladę - o smaku świątecznych przypraw i hiszpańskich migdałów.
Składniki
Do syropu:
Do mleka migdałowego:
Składniki na 1 porcję gorącej czekolady:
Aby przygotować syrop z przyprawami, najpierw skarmelizuj cukier w rondelku, pozwalając mu się całkowicie rozpuścić na małym ogniu. Przechylić garnek tak, aby karmel spływał z jednej strony i partiami zalewać karmel najlepiej gorącą lub wrzącą wodą, mieszając powoli łyżką, a następnie rozpuścić grudki. Uważaj, karmel jest wrzący i woda najpierw wyparuje, a następnie temperatura się wyrówna, a karmel rozpuści się i połączy z wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i pozostaw do dokładnego zaparzenia. Wyjąć i ostudzić, a następnie przecedzić
WSKAZÓWKA: Syrop ten może być również stosowany do gorącego kakao!
Teraz wystarczy przygotować własne mleko migdałowe, aby nadać czekoladzie odpowiedni świąteczny charakter. Zmiksuj orzechy i wodę w stosunku 1:4 w blenderze o dużej mocy (bardzo ostrożnie). Następnie użyj sitka i ściereczki (lub czystej ściereczki do naczyń), aby pozwolić czystemu mleku migdałowemu ścieknąć. Pomóż migdałom, a następnie weź ściereczkę do ręki i wyciśnij resztę płynu. W ściereczce pozostaną zmiksowane migdały, więc pamiętaj, aby ich nie wyrzucać! Możesz je wykorzystać w jogurcie, granoli lub w innym świątecznym przepisie.
A teraz przejdźmy do samej gorącej czekolady. Możesz postępować zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu ciemnej gorącej czekolady i dodać tylko syrop z przyprawami lub użyć własnych proporcji. Umieść wszystkie składniki w rondelku i doprowadź do wrzenia, mieszając trzepaczką. Poczekaj, aż czekolada lekko zgęstnieje i natychmiast podawaj.
Autor: Anna Kučerová
Sufan.pl
Sufan.pl