Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Proste, a jednocześnie tak pyszne. Kto by nie poznał smaku gorącej czekolady! A co powiesz na zrobienie jej w domu? Dzięki naszemu przepisowi i naszej pysznej 70% czekoladzie nie tylko nie pomylisz się, ale także przygotujesz naprawdę wysokiej jakości słodką niespodziankę dla łakomczuchów Twoich i Twoich gości.
Składniki
Na 2 porce čokolády:
- 350 ml mléka
- 160 g tmavé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky moučkového cukru
- mletá skořice a ořechy na posypání
Przygotowanie:
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść czekoladę w mleku na średnim ogniu.
- Ciągle mieszać łyżką, a gdy czekolada się rozpuści, wyłączyć ogień.
- W wyższej miarce przygotuj bitą śmietanę z cukrem.
- Ubijaj trzepaczką do uzyskania sztywnej konsystencji przez kilka minut.
- Wlej czekoladę do kubków.
- Udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem i orzechami.