Matcha gniazda osie z masłem pistacjowym
Każdy nazywa je inaczej – ulami, gniazdami os lub domkami dla pszczół. Niezależnie od tego, jak je nazywacie w swoim domu, ta wersja z pistacjami i matchą nada im nowy charakter. Nie wymagają pieczenia, pięknie zachowują kształt i smakują absolutnie wyśmienicie. 💚
Składniki
Na gniazda os:
- 180 g płatków owsianych
- 90 g daktyli
- 2 łyżeczki matchy
- 40 g masła pistacjowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- woda według potrzeb
Do wykończenia:
- biszkopty
- masło pistacjowe
- biała czekolada
- pistacje
Przygotowanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na chwilę, aby zmiękły. Następnie odcedzić wodę.
- Do blendera wsyp płatki owsiane, dodaj daktyle, matchę, masło pistacjowe, sok z cytryny i syrop klonowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
- W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać zwarte, lekko lepkie ciasto.
- Gotowe ciasto wciskamy małymi kawałkami do foremek na gniazdka os. W środku robimy wgłębienie na nadzienie, ostrożnie wyjmujemy z foremki i odkładamy na bok.
- Napełniamy masłem pistacjowym i przykrywamy biszkoptem.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej czubki gniazdek i posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Gotowe gniazdka pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do stwardnienia i możemy podawać.