Matcha gniazda osie z masłem pistacjowym

Każdy nazywa je inaczej – ulami, gniazdami os lub domkami dla pszczół. Niezależnie od tego, jak je nazywacie w swoim domu, ta wersja z pistacjami i matchą nada im nowy charakter. Nie wymagają pieczenia, pięknie zachowują kształt i smakują absolutnie wyśmienicie. 💚

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 25

Palm oil Gluten free
Kup składniki

Na gniazda os:

Do wykończenia:

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na chwilę, aby zmiękły. Następnie odcedzić wodę.
  2. Do blendera wsyp płatki owsiane, dodaj daktyle, matchę, masło pistacjowe, sok z cytryny i syrop klonowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
  3. W razie potrzeby dodajemy wodę, aby uzyskać zwarte, lekko lepkie ciasto.
  4. Gotowe ciasto wciskamy małymi kawałkami do foremek na gniazdka os. W środku robimy wgłębienie na nadzienie, ostrożnie wyjmujemy z foremki i odkładamy na bok.
  5. Napełniamy masłem pistacjowym i przykrywamy biszkoptem.
  6. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej czubki gniazdek i posypujemy posiekanymi pistacjami.
  7. Gotowe gniazdka pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do stwardnienia i możemy podawać.

Autor: Michaela Dobiášová

Matcha gniazda osie z masłem pistacjowym