Rogaliki z masłem orzechowo-czekoladowym
Nie ma nic lepszego niż domowe bułeczki! I to nie byle jakie - wypełnione naszym najpyszniejszym masłem z orzechów laskowych i czekoladą, które sami robimy. Te bułeczki nie wymagają wyrastania, więc przygotujesz je w mgnieniu oka.
Składniki
Składniki na 40 bułek
-
600 g zwykłej mąki
-
2 całe jajka
-
375 g masła
-
1 szczypta soli
-
120 ml mléka
-
50 g cukru
-
42 g drożdzy
-
1 jajko do smarowania
-
1 średni słoiczek masła (330 g) orzech laskowy-ciemna czekolada albo orzech laskowy-mleczna czekolada
Przygotowanie:
-
Najpierw przygotuj zakwas. Kostkę drożdży mieszaj z letnim mlekiem i cukrem i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Gładką mąkę przesiewamy na wałek i robimy w niej zagłębienie. Dodaj 2 jajka, zmiękczone starte masło, szczyptę soli i na koniec dodać zakwas. Połącz wszystko razem i wyrabiaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nie wyrośnie, zacznij z nim pracować od razu.
-
Ciasto podziel na 5 części, z każdej uformować bochenek, a następnie rozwałkój na okrągły placek o średnicy około 40 cm.
-
Pokrój kółko na 8 części (jak ciasto) za pomocą linijki. Umieść 1 czubatą łyżeczkę nadzienia na obwodzie koła – masła orzechowego. Złożyć krawędź ciasta od zewnątrz nad nadzieniem i zwinąć w kierunku środka w kierunku końcówki. Uformować rulon, lekko go zginając, aby uszczelnić końcówki.
-
Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut na złoty kolor.