Rogaliki z masłem orzechowo-czekoladowym

Nie ma nic lepszego niż domowe bułeczki! I to nie byle jakie - wypełnione naszym najpyszniejszym masłem z orzechów laskowych i czekoladą, które sami robimy. Te bułeczki nie wymagają wyrastania, więc przygotujesz je w mgnieniu oka.

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 40

Palm oil
Kup składniki

Składniki na 40 bułek

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj zakwas. Kostkę drożdży mieszaj z letnim mlekiem i cukrem i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gładką mąkę przesiewamy na wałek i robimy w niej zagłębienie. Dodaj 2 jajka, zmiękczone starte masło, szczyptę soli i na koniec dodać zakwas. Połącz wszystko razem i wyrabiaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nie wyrośnie, zacznij z nim pracować od razu.

  3. Ciasto podziel na 5 części, z każdej uformować bochenek, a następnie rozwałkój na okrągły placek o średnicy około 40 cm.

  4. Pokrój kółko na 8 części (jak ciasto) za pomocą linijki. Umieść 1 czubatą łyżeczkę nadzienia na obwodzie koła – masła orzechowego. Złożyć krawędź ciasta od zewnątrz nad nadzieniem i zwinąć w kierunku środka w kierunku końcówki. Uformować rulon, lekko go zginając, aby uszczelnić końcówki.

  5. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut na złoty kolor.

Rogaliki z masłem orzechowo-czekoladowym Rogaliki z masłem orzechowo-czekoladowym Rogaliki z masłem orzechowo-czekoladowym

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej