Śliwkowe ciasto z makową kruszonką
Śliwki i mak – nierozłączny duet, który pasuje do siebie tak samo dobrze jak Bonnie i Clyde czy Shrek i osiołek. Ta kombinacja po prostu nigdy nie zawodzi! A jeśli tegoroczne zbiory zniszczyły robaki, nie martw się – nasze liofilizowane śliwki sprawdzą się równie dobrze.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru brzozowego
- 1 proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 40 ml oliwy z oliwek
- 170 ml mleka owsianego
Na wierzch:
- kilka łyżek Odvařené švestky
- świeże albo lyofilizované švestky
Kruszonka:
- 30 g ovesných vloček
- 30 g mąki migdałowej
- 15 g maku
- 15 g cukru brzozowego
- 30 g ghee
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- W większej misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto przelej do formy do pieczenia natłuszczonej oliwą z oliwek.
- Na wierzch dodajemy kilka łyżek ugotowanych śliwek, delikatnie rozprowadzamy je, aby uzyskać marmurkowy efekt, i dodajemy świeże lub liofilizowane śliwki.
- Prawie gotowe ciasto posypujemy makową kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż powierzchnia będzie złocista i chrupiąca.
- Ostudzamy i podajemy.