Śliwkowe ciasto z makową kruszonką

Śliwki i mak – nierozłączny duet, który pasuje do siebie tak samo dobrze jak Bonnie i Clyde czy Shrek i osiołek. Ta kombinacja po prostu nigdy nie zawodzi! A jeśli tegoroczne zbiory zniszczyły robaki, nie martw się – nasze liofilizowane śliwki sprawdzą się równie dobrze.

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 8

Palm oil
Kup składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki 
  • 50 g cukru brzozowego
  • 1 proszek do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 170 ml mleka owsianego

Na wierzch:

Kruszonka:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Ciasto przelej do formy do pieczenia natłuszczonej oliwą z oliwek.
  4. Na wierzch dodajemy kilka łyżek ugotowanych śliwek, delikatnie rozprowadzamy je, aby uzyskać marmurkowy efekt, i dodajemy świeże lub liofilizowane śliwki.
  5. Prawie gotowe ciasto posypujemy makową kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż powierzchnia będzie złocista i chrupiąca.
  6. Ostudzamy i podajemy.

Autor: Michaela Dobiášová

Śliwkowe ciasto z makową kruszonką Śliwkowe ciasto z makową kruszonką Śliwkowe ciasto z makową kruszonką Śliwkowe ciasto z makową kruszonką

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej