Šufan / Blog / Dlaczego prażymy własne orzechy

Dlaczego prażymy własne orzechy

Nie opłaca się kupować królika w worku.  A jeśli chodzi o orzechy, jest to podwójnie prawdziwe. To nie fizyka jądrowa, że Shufan szczyci się tak wspaniałym smakiem i jakością - wystarczy kupić wysokiej jakości, świeże orzechy i dopracować ich smak podczas prażenia.

Surowiec wejściowy musi być najlepszy

Nie każdy orzech jest taki sam. Chociaż orzechy mają duży potencjał odżywczy i smakowy, mogą go łatwo stracić: na przykład przez pozostawienie w magazynie na kilka miesięcy, przechowywanie w nieodpowiednich warunkach lub nierozsądne prażenie. Niestety, nie są to rzadkie przypadki na rynku orzechów, ani też nie jest tak, że orzechy są prażone tak, że nie można powiedzieć, że „miały to”. Ale ponieważ orzechy do naszych produktów muszą być najlepsze, strzeżemy ich świeżości jak psów. I sami je prażymy.

Świeże orzechy

Kiedy mamy w dłoni nieprażony orzech, możemy stwierdzić, czy jest on świeży i dobrej jakości oraz czy dostanie zielone światło dla naszej produkcji. W przypadku prażonych orzechów nigdy nie dowiemy się, ile mają lat, czy były prażone w delikatny sposób, a także nie będziemy mogli bawić się smakami, które lubimy dopracowywać tutaj w Ołomuńcu. Dlatego prażymy je sami, pod kierownictwem naszego kierownika ds. prażenia Matěja. Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale jest też jedna rzecz, o której zdecydowanie powinieneś wiedzieć...

Im bardziej prażone, tym lepsze? Nie zawsze

Wiele prażonych orzechów jest produkowanych w pośpiechu, nawet kosztem tego, że są ładnie „prażone”, ale także „wzbogacane” w wysokich temperaturach toksycznym i rakotwórczym akrylamidem, którego zdecydowanie nie chcemy w naszym organizmie. Tak więc, nie tylko bawimy się smakami, ale także nie spieszymy się z naszym własnym prażeniem. Prażymy delikatnie, powoli i w niskich temperaturach, dzięki czemu akrylamidy nigdy nie pojawiają się w naszych produktach.

Autor: Zespół ŠUFAN

Dlaczego prażymy własne orzechy Dlaczego prażymy własne orzechy
Dlaczego prażymy własne orzechy

Przeczytałeś o nich

Odkrywaj z nami dalej

Jak produkujemy czekoladę

Jak produkujemy czekoladę

23. 1. 2023 • 5 minut czytania

5 filarów produkcji Šufan

5 filarów produkcji Šufan

30. 12. 2022 • 5 minut czytania

Jak produkujemy czekoladę

Jak produkujemy czekoladę

23. 1. 2023 • 5 minut czytania

5 filarów produkcji Šufan

5 filarów produkcji Šufan

30. 12. 2022 • 5 minut czytania

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek