Nie jest tajemnicą, że w Šufan produkujemy własną czekoladę. Naszą słodką, pachnącą ziarnami kakaowca historię zaczęliśmy pisać pod koniec 2020 roku. To wtedy zainspirowaliśmy się brytyjskim powiedzeniem „shy kids get no chocolate”, które mówi, że nieśmiałe dzieci nie dostają czekolady. A ponieważ zdecydowanie nie jesteśmy strachliwymi, zmieniliśmy recepturę, przestaliśmy importować z fabryk czekolady i zaczęliśmy dodawać własną czekoladę do naszych maseł.
Teraz, dwa lata później, mamy wieści, o które prosiliście – czekoladę stołową. I to nie byle jaką. Już od jakiegoś czasu zastanawialiśmy się nad wprowadzeniem najwyższej jakości czekolady w przystępnej cenie. Ale zanim podjęliśmy ważną decyzję o przekroczeniu kolejnego kamienia milowego, musieliśmy upewnić się, że jesteśmy naprawdę dobrzy w czekoladzie. Na szczęście, ponieważ stale dostarczacie nam zamówienia, zrobiliśmy już tony czekolady i zdobyliśmy duże doświadczenie. Drzwi do produkcji nie zostały zamknięte.
Żaden z tych produktów nie może obejść się bez czekolady:
Wszystkie są również wśród bestsellerów Shufan. Może to zbieg okoliczności, może to czekolada... Kto wie.
Każdy entuzjasta gotowania i pieczenia z pewnością nie pozostanie obojętny na nasza tarta ciemna a biała czekolada. Oprócz różnego rodzaju przepisów, wiórki czekoladowe świetnie nadają się również do przygotowywania gorącej czekolady.
Jeśli jest jedna rzecz, z której jesteśmy naprawdę dumni w ŠUFAN, to jest to uczciwa produkcja. Dlatego kiedy zdecydowaliśmy się rozszerzyć naszą ofertę o tabliczki czekolady, nie mieliśmy wątpliwości - będzie to czekolada wytwarzana metodą „bean to bar”. Innymi słowy, będziemy odpowiedzialni za całą produkcję i zamienimy jeszcze nieprażone ziarna kakaowca w słodkie cudo.
Cały proces rozpoczyna się od starannej selekcji ziaren kakaowca, tylko wtedy możemy być pewni, że rezultat będzie tego wart. Rozdrobnione ziarna kakao, pozbawione skórki, są delikatnie prażone, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych.
Następnie ziarna trafiają do specjalnej maszyny zwanej melanżerem, która wykonuje kawał dobrej roboty. Melanger jest wyposażony w granitowe kamienie, między którymi ziarna są mielone przez cztery dni i zamieniane w masę kakaową. Na tym etapie dodawane są inne składniki, takie jak masło kakaowe dla uzyskania gładkiej konsystencji lub, w przypadku czekolady mlecznej, mleko w proszku. Następnie czekolada dojrzewa, aby rozwinąć swój pełny smak i aromat.
Przedostatnim etapem jest temperowanie, podczas którego czekolada jest najpierw podgrzewana, aby stopić wszystkie kryształy masła kakaowego, a następnie szybko schładzana i na koniec ponownie podgrzewana, ale tylko nieznacznie, do normalnej temperatury. Po co to wszystko? Aby czekolada była naturalnie błyszcząca i cudownie chrupiąca. Potem pozostaje już tylko odlać ją w tabliczki i gotowe. Trudno byłoby znaleźć lepszy sposób na jej przygotowanie.
Oczywiście produkcja czekolady nie może obejść się bez regularnych inspekcji. I uwierz nam, z jakiegoś tajemniczego powodu jest więcej niż wystarczająco ludzi zainteresowanych inspekcjami.
Podobnie jak w przypadku wszystkich naszych produktów, także przy czekoladzie polegamy na czystym składzie. Pożegnaj się więc z olejem palmowym, lecytyną sojową i innymi szkodliwymi substancjami. Po prostu nie pasują one do uczciwej czekolady, uczciwych maseł i Ciebie, naszych klientów.
Lista składników użytych na etykiecie jest zatem krótka i to dobrze. Nasza 70% ciemna czekolada zawiera tylko trzy składniki, wszystkie jakości BIO – ziarna kakaowca, masło kakaowe i panela lub suszony sok z trzciny cukrowej. Nasza 51% czekolada mleczna jest praktycznie taka sama, oprócz masła kakaowego i ziaren kakaowca dodajemy BIO cukier trzcinowy i mleko w proszku.
Ponieważ przy produkcji czekolady mlecznej myśleliśmy głównie o dzieciach, projekt wizualny opakowania powierzyliśmy sześcioletniej Julince, córce naszego Matěja. Jako pierwsza przetestowała tę mleczną czekoladę i natychmiast się w niej zakochała.
Czy już ci ślinka cieknie? W takim razie zdecyduj, której czekolady skosztujesz najpierw. Gwarantujemy, że spodoba się jako prezent!
Autor: Zespół ŠUFAN
27. 11. 2023 • 5 minut czytania
2. 1. 2024 • 5 minut czytania
Sufan.pl
Sufan.pl