Słownik śniadaniowy
Próbujesz dobrze rozpocząć dzień, ale nie wiesz jak? A może po prostu zabrakło Ci pomysłów na to, co przygotować? Mamy kilka wskazówek dotyczących śniadań, które pozwolą ci się najeść i przetrwać kilka minut.
1. Owsianka
Śpieszę się:
-
półtłuste mleko
-
skyr
Podgrzej mleko (na 50 g owsianki 120 ml mleka) i zalej nim owsiankę. Wymieszaj i odstaw na chwilę, aby płatki wchłonęły płyn. Na koniec dodaj łyżkę skyr i pyszne śniadanie gotowe!
Mam trochę czasu:
-
półtłuste mleko
-
máslo/ghee
-
jabłko
-
cynamon
-
trochę wody
-
jogur grecki
Ugotować płatki w odpowiedniej ilości mleka (200-300 ml mleka na 50 g płatków owsianych). Pokrój jabłko na plasterki, podgrzej masło lub ghee na patelni na małym ogniu, dodaj plasterki jabłka, posyp cynamonem i lekko zalej wodą. Pozwól jabłkom zmięknąć - skarmelizować się.
Do gotowych płatków dodaj jogurt, jabłka i łyżeczkę masła migdałowego.
2. Jogurt z granolą
Śpieszę się:
-
grecki jogurt
-
trochę owoców
Tu nie może prosciej - wszystko dodaj do misky od Šufan i mamy gotowe.
3. Zrónoważone smoothie
Śpieszę się:
-
mleko kefirowe
Wymieszaj pięć łyżek płatków owsianych z 400 ml mleka kefirowego (w razie potrzeby dodaj trochę wody), garścią liofilizowanych jagód i 2 łyżeczkami masła orzechowego.
4. Sfermentowana owsianka
Mam trochę czasu (przygotowanie wieczorem):
-
mleko acidofilne
-
trochę owoc'ow
Wsyp kaszkę do szklanki, zalej mlekiem acidophilus (na 5 łyżek kaszki około 400 ml mleka). Zamknąć pokrywkę i dobrze wstrząsnąć, dodać owoce i pozostawić w temperaturze pokojowej do rana.
5. Sernik w szklance
Mam trochę czasu (przygotowanie wieczorem):
-
twarożek
Na dno słoika wsypujemy granolę, twarożek i na koniec kilka łyżek dżemu.
6. Szklanka mocy
Mam trochę czasu:
-
skyr
-
190 g puree
Włóż granolę do szklanki, wlej masę i na koniec dodaj skyr.
7. Opiekany chleb z jajkiem i tahini
Mam więcej czasu:
-
chleb żytnio-pszenny
-
serek
-
jajko
-
pieprz
Ugotuj jajko na twardo, opiecz chleb w tosterze i posmaruj odrobiną twarożku. Ugotowane na twardo jajko pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, skropić tahini i lekko popieprzyć.