Próbujesz dobrze rozpocząć dzień, ale nie wiesz jak? A może po prostu zabrakło Ci pomysłów na to, co przygotować? Mamy kilka wskazówek dotyczących śniadań, które pozwolą ci się najeść i przetrwać kilka minut.
półtłuste mleko
skyr
Podgrzej mleko (na 50 g owsianki 120 ml mleka) i zalej nim owsiankę. Wymieszaj i odstaw na chwilę, aby płatki wchłonęły płyn. Na koniec dodaj łyżkę skyr i pyszne śniadanie gotowe!
półtłuste mleko
máslo/ghee
jabłko
cynamon
trochę wody
jogur grecki
Ugotować płatki w odpowiedniej ilości mleka (200-300 ml mleka na 50 g płatków owsianych). Pokrój jabłko na plasterki, podgrzej masło lub ghee na patelni na małym ogniu, dodaj plasterki jabłka, posyp cynamonem i lekko zalej wodą. Pozwól jabłkom zmięknąć - skarmelizować się.
Do gotowych płatków dodaj jogurt, jabłka i łyżeczkę masła migdałowego.
grecki jogurt
trochę owoców
Tu nie może prosciej - wszystko dodaj do misky od Šufan i mamy gotowe.
mleko kefirowe
Wymieszaj pięć łyżek płatków owsianych z 400 ml mleka kefirowego (w razie potrzeby dodaj trochę wody), garścią liofilizowanych jagód i 2 łyżeczkami masła orzechowego.
mleko acidofilne
trochę owoc'ow
Wsyp kaszkę do szklanki, zalej mlekiem acidophilus (na 5 łyżek kaszki około 400 ml mleka). Zamknąć pokrywkę i dobrze wstrząsnąć, dodać owoce i pozostawić w temperaturze pokojowej do rana.
twarożek
Na dno słoika wsypujemy granolę, twarożek i na koniec kilka łyżek dżemu.
skyr
190 g puree
Włóż granolę do szklanki, wlej masę i na koniec dodaj skyr.
chleb żytnio-pszenny
serek
jajko
pieprz
Ugotuj jajko na twardo, opiecz chleb w tosterze i posmaruj odrobiną twarożku. Ugotowane na twardo jajko pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, skropić tahini i lekko popieprzyć.
Autor: Zespół ŠUFAN
3. 5. 2022 • 5 minut czytania
Sufan.pl
Sufan.pl