Masła orzechowe są dziś tak dobrze znane, że prawdopodobnie nie musimy ich przedstawiać. Istnieje jednak pewne zamieszanie co do tego, czy są one zdrowe, czy nie. Więc, jaka jest prawda? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym artykule.
Po pierwsze, dobrze byłoby przyjrzeć się, co oznacza słowo „zdrowy”. Żadna żywność nie może być spolaryzowana pod względem tego, czy jest zdrowa, czy nie. Musimy spojrzeć na kontekst, czyli ilości, które spożywamy i jak reszta naszej diety wygląda w kontekście naszego stylu życia.
Nie krępuj się więc zjeść masło orzechowe na grzance, owsiance lub łyżce, ale jeśli zjesz pół słoika za jednym razem, nie szukaj zdrowszego, a tym bardziej dietetycznego przysmaku.
Są one zrobione z orzechów, a być może wiesz, że zjedzenie 100 g orzechów, czyli jednej małej torebki, oznacza spożycie około 60 g tłuszczu, co stanowi dzienną dawkę tłuszczu dla wielu osób. Orzechy są dobrym źródłem tłuszczu ze względu na skład kwasów tłuszczowych, ale to nie znaczy, że ich spożycie się nie liczy.
Traktuj je więc jako dodatek tłuszczowy, dodając łyżeczkę do posiłków w celu kompleksowego uzupełnienia. Nie krępuj się spożywać ich na łyżeczce, po prostu nie pozwól, aby łyżeczka stała się łyżką.
Wielokrotnie słyszałam, że niektórzy ludzie nie kupują już masła orzechowego z zasady, ponieważ bardzo łatwo jest przesadzić, ponieważ niewinna łyżeczka staje się całym słoikiem.
Jeśli tak jest w Twoim przypadku, zastanów się nad swoją dietą i sprawdź, czy to nie błąd. Czy spożywasz wystarczającą ilość tłuszczu? Czy przyjmujesz wystarczającą ilość energii? Jeśli tracisz na wadze, czy masz zbyt duży deficyt kalorii? Czy wysypiasz się wystarczająco? Są to najczęstsze powody, dla których tak się dzieje. Nie jest to jedna konkretna żywność.
Orzechy i masła orzechowe zdecydowanie zasługują na miejsce w diecie. Są one źródłem dobrych tłuszczów, ale także mikroelementów. Staraj się wybierać te, które w swoim składzie mają wyłącznie orzechy, a nawet czekoladę.
Można je wykorzystać do dopracowania posiłków, aby były złożone, wartościowe pod względem odżywczym, a nawet smaczne.
Autor: Zespół ŠUFAN
Sufan.pl
Sufan.pl