Ci z Was, którzy śledzą nas dłużej, wiedzą, że jednym z filarów naszej produkcji jest nacisk na najwyższą jakość naszych surowców. Dbamy o pochodzenie naszych orzechów, dlatego niedawno odbyliśmy kolejną z naszych podróży do słonecznej Hiszpanii. A dlaczego właśnie tam? Abyście Wy, nasi klienci, mogli doświadczyć najlepszych doznań smakowych związanych z migdałami premium, których nie dostaniecie nigdzie indziej.
…mówimy w ŠUFAN. Kiedy zastanawialiśmy się, gdzie znaleźć i jak wybrać najsmaczniejsze i najlepszej jakości migdały, od pierwszej chwili było jasne, że nie będzie to łatwy orzech do zgryzienia. Wiedzieliśmy, że różne rodzaje migdałów różnią się znacznie w zależności od klimatu danego obszaru i odmiany. Nie chcieliśmy też przewozić migdałów przez pół świata.
Migdały najczęściej spotykane w supermarketach to migdały kalifornijskie, które są znacznie tańsze, produkują wielokrotnie więcej migdałów (niż inne rodzaje migdałów), ale zawierają mniej tłuszczu i są mniej słodkie. A to nie jest to, czego chcemy dla Ciebie. Dlatego wybraliśmy migdały hiszpańskie, które oferują pełniejszy profil smakowy, między innymi ze względu na sprzyjający klimat. Przetestowaliśmy kilka odmian, aby wybrać najsłodszą dla Ciebie.
Ostatecznie zdecydowaliśmy się pozyskiwać nasze migdały z regionu Murcji w Hiszpanii. Pozyskujemy je z rodzinnego gospodarstwa, które jest obecnie prowadzone przez trzecie pokolenie i które jest również właścicielem samej łuszczarni. Pozyskiwanie migdałów z tego regionu jest dla nas wieloletnim zobowiązaniem, które podtrzymujemy i będziemy podtrzymywać, jeśli pozwolą na to okoliczności.
Region Murcji zapewnia idealne warunki do uprawy migdałów i dlatego jest dla nas symbolem najwyższej jakości. Rodzinna łuszczarnia jest kluczowym elementem naszej zrównoważonej działalności. Łupiny migdałów nie są wyrzucane, ale spalane, a wytworzona para jest następnie wykorzystywana do obierania migdałów. Ponadto zainwestowano tu w panele słoneczne, dzięki czemu w sposób przyjazny dla środowiska wytwarzana jest zarówno energia elektryczna, jak i para do obierania migdałów.
Należy zauważyć, że smak samych migdałów może być zupełnie inny z roku na rok, nawet jeśli dostawca się nie zmienia. Wynika to ze zmiennych temperatur i zmieniającego się klimatu. Na przykład w tym roku panowała sucha pogoda, co wpłynęło na wielkość i charakterystykę obecnych zbiorów, które zwykle odbywają się tylko raz w roku.
Jednak zmienność w wyglądzie i smaku migdałów z pewnością nie jest złą rzeczą w naszym przypadku. Wręcz przeciwnie, pokazuje wpływ natury i dodaje wyjątkowości każdemu zbiorowi. Więc tegoroczne migdały mogą być mniejsze, ale nadal oferują najlepszy smak i jakość, jakiej od nas oczekujesz, a to jest dla nas najważniejsze!
W Šufan interesujemy się pochodzeniem surowców i regularnie sprawdzamy zbiory.
Nie wszystkie migdały są takie same – odmiany różnią się w zależności od klimatu i odmiany.
Nasze hiszpańskie migdały mają pełny profil smakowy (w porównaniu do migdałów kalifornijskich) i są generalnie większe i słodsze.
Migdały pochodzą z rodzinnego gospodarstwa w regionie Murcji, gdzie są uprawiane w sposób zrównoważony.
Każdy zbiór jest wyjątkowy - migdały tej samej odmiany smakują i wyglądają inaczej z roku na rok.
Autor: Zespół ŠUFAN
27. 11. 2023 • 5 minut czytania
Sufan.pl
Sufan.pl