Crumble truskawkowy z migdałami i rabarbarem
Gorące, słodko-kwaśne owoce, chrupiąca kruszonka, a do tego łyżka gęstego jogurtu lub gałka lodów waniliowych. Crumble to deser, który pachnie latem i smakuje absolutnie wyśmienicie. Ponadto jest gotowy w mgnieniu oka!
Składniki
Do bazy owocowej:
- 2 stonky rebarbory
- 250 g truskawek
- 15 g paneli
- 15 g mąki gładkiej
Na kruszonkę:
- 60 g płatków owsianych
- 15 g mąki gładkiej
- 15 g paneli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g posikanych migdałów
- 50 g ghee (temperatury pokojowej)
Przygotowanie:
- Obierz rabarbar, usuń zdrewniałe włókna i pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść truskawki i pokrój je. Wymieszaj owoce z mąką i panele i odstaw na bok.
- W większej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, panelię, cynamon, posiekane migdały i zmiękczone ghee. Rękami uformuj kruszonkę.
- Do naczynia żaroodpornego włóż mieszankę owocową i równomiernie posyp ją przygotowaną kruszonką.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż powierzchnia będzie pięknie złocista.
Podawaj z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Smacznego!