Pieczona owsianka z orzechami pekan i pistacjami
Trochę owsianki, trochę ciasta - takie jest to danie do pieczenia. Połączenie owsianki i lekkiego deseru, które łączy w sobie to, co najlepsze z obu światów. Idealne na relaksujący poranek lub jako słodki deser do kawy lub herbaty, który pokocha cała rodzina.
Składniki
Na bazę:
- 2 kubki płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 2 starte marchewki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)
- garść pistacji i pekanów
Do kremu:
- 250 g twarogu
- 200 g ricotty
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki syropu z cykorii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj płatki owsiane, starte banany i marchewkę, cynamon, proszek do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszaj i przełóż mieszaninę do naczynia do pieczenia. Wygładź powierzchnię i piecz przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj krem - ubij twaróg i ricottę z sokiem z cytryny i syropem z cykorii na gładką masę. Odstawić upieczony spód do całkowitego ostygnięcia, posmarować przygotowanym kremem i posypać pistacjami i orzechami pekan. Gotowe naczynie do pieczenia odstawić na noc do lodówki. Rano wystarczy pokroić, podać i cieszyć się wspaniałym smakiem każdego kawałka!