Naleśniki szpinakowe z dipem jogurtowym

Ciasto naleśnikowe i szpinak? To wspaniałe połączenie zapewni ucztę dla oczu i smaku. Zielone naleśniki z dipem jogurtowym i naszą granolą orzechową można jeść na śniadanie i kolację.

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 10

Palm oil
Kup składniki

Składniki:

  • 150 g szpinaku
  • 600 ml mleka
  • 200 g zwykłej mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • orzechowa granola
  • 150 g jogurtu 
  • 2 łyżki tahini
  • sok z połowy cytryny
  • olej rzepakowy
  • rzodkiewki, nasiona, kiełki jadalne

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj szpinak, mleko, mąkę i jajka w blenderze na gładką masę.
  2. Wlej przygotowane ciasto do głębszej miski i przygotuj chochlę.
  3. Na nieprzywierającej patelni usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
  4. Następnie przygotuj dressing. W misce wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny, sól do smaku.
  5. Mieszanka wystarczy na około 10 naleśników, w zależności od wielkości patelni.
Naleśniki szpinakowe z dipem jogurtowym Naleśniki szpinakowe z dipem jogurtowym Naleśniki szpinakowe z dipem jogurtowym

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej