Naleśniki szpinakowe z dipem jogurtowym
Ciasto naleśnikowe i szpinak? To wspaniałe połączenie zapewni ucztę dla oczu i smaku. Zielone naleśniki z dipem jogurtowym i naszą granolą orzechową można jeść na śniadanie i kolację.
Składniki
Składniki:
- 150 g szpinaku
- 600 ml mleka
- 200 g zwykłej mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- orzechowa granola
- 150 g jogurtu
- 2 łyżki tahini
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy
- rzodkiewki, nasiona, kiełki jadalne
Przygotowanie:
- Zmiksuj szpinak, mleko, mąkę i jajka w blenderze na gładką masę.
- Wlej przygotowane ciasto do głębszej miski i przygotuj chochlę.
- Na nieprzywierającej patelni usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
- Następnie przygotuj dressing. W misce wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny, sól do smaku.
- Mieszanka wystarczy na około 10 naleśników, w zależności od wielkości patelni.