Hummus grochowy z masłem pistacjowym

Jeszcze nie słyszałeś o hummusie z groszku? Ten wspaniały przepis przygotowała dla nas była szefowa kuchni Ambiente i członkini Forbes 30pod30 Jana Jelič. Mamy nadzieję, że spodoba ci się na śniadanie lub przekąskę! 

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Palm oil Gluten free Vegan friendly
Kup składniki

Hummus groszkowy z masłem pistacjowym

  • 80 g masła pistacjowego
  • 100 ml wody z ciecierzycy
  • 100 ml wody
  • 65 g suchej ciecierzycy (150 g ugotowanej do miękkości)
  • 150 g groszku (mrożonego)
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 g soli

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc, ugotować w nowej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej do miękkości. W blenderze o dużej mocy najpierw zmiksuj masło pistacjowe z wodą, wodą z ciecierzycy i szpinakiem, a następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej, jeśli hummus jest przygotowywany z jeszcze letniej ciecierzycy. Konsystencja letniego hummusu może być rzadsza, ale po ostygnięciu jest idealna.

Podawać na chlebie z jajkiem w koszulce i posypać posiekanymi ziołami (miętą, kolendrą i pietruszką) wymieszanymi z pokruszonymi pistacjami i odrobiną oliwy z oliwek, soli, pieprzu i octu lub cytryny.

Hummus grochowy z masłem pistacjowym Hummus grochowy z masłem pistacjowym

W przepisie nie może zabraknąć

Masło pistacjowe

91.79 zł

Masło pistacjowe

91.79 zł

Twórz z nami dalej