Hummus grochowy z masłem pistacjowym
Jeszcze nie słyszałeś o hummusie z groszku? Ten wspaniały przepis przygotowała dla nas była szefowa kuchni Ambiente i członkini Forbes 30pod30 Jana Jelič. Mamy nadzieję, że spodoba ci się na śniadanie lub przekąskę!
Składniki
Hummus groszkowy z masłem pistacjowym
- 80 g masła pistacjowego
- 100 ml wody z ciecierzycy
- 100 ml wody
- 65 g suchej ciecierzycy (150 g ugotowanej do miękkości)
- 150 g groszku (mrożonego)
- 80 g świeżego szpinaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 5 g soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc, ugotować w nowej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej do miękkości. W blenderze o dużej mocy najpierw zmiksuj masło pistacjowe z wodą, wodą z ciecierzycy i szpinakiem, a następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej, jeśli hummus jest przygotowywany z jeszcze letniej ciecierzycy. Konsystencja letniego hummusu może być rzadsza, ale po ostygnięciu jest idealna.
Podawać na chlebie z jajkiem w koszulce i posypać posiekanymi ziołami (miętą, kolendrą i pietruszką) wymieszanymi z pokruszonymi pistacjami i odrobiną oliwy z oliwek, soli, pieprzu i octu lub cytryny.