Jeszcze nie słyszałeś o hummusie z groszku? Ten wspaniały przepis przygotowała dla nas była szefowa kuchni Ambiente i członkini Forbes 30pod30 Jana Jelič. Mamy nadzieję, że spodoba ci się na śniadanie lub przekąskę!
Składniki
Hummus groszkowy z masłem pistacjowym
Ciecierzycę namoczyć na noc, ugotować w nowej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej do miękkości. W blenderze o dużej mocy najpierw zmiksuj masło pistacjowe z wodą, wodą z ciecierzycy i szpinakiem, a następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej, jeśli hummus jest przygotowywany z jeszcze letniej ciecierzycy. Konsystencja letniego hummusu może być rzadsza, ale po ostygnięciu jest idealna.
Podawać na chlebie z jajkiem w koszulce i posypać posiekanymi ziołami (miętą, kolendrą i pietruszką) wymieszanymi z pokruszonymi pistacjami i odrobiną oliwy z oliwek, soli, pieprzu i octu lub cytryny.
Sufan.pl
Sufan.pl