Poranna owsianka o smaku szarlotki
Zapach pieczonych jabłek i cynamonu jest nieodłącznym elementem tej pory roku. Dlaczego więc nie spróbować włączyć ich do porannej owsianki? Obiecujemy, że ten przysmak stanie się Twoim nowym śniadaniowym ulubieńcem.
Składniki
Do bazy:
- 50 g płatków owsianych
- 1 PL nasion chia
- 100 ml mleka acydofilnego
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cynamonu
Na wierzch:
- ghi albo masło
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- garść pekanów
- syrop klonowy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia, kefir, jogurt grecki i cynamon. Umieścić mieszaninę w lodówce i odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać ghee lub masło na patelni i zrumienić pokrojone w kostkę jabłko z rodzynkami i orzechami pekan. Ułóż schłodzoną i zastygniętą owsiankę w misce, dodaj zrumienioną mieszankę jabłek i skrop syropem klonowym. Smacznego!