Pełnoziarniste cynamonki
Lubisz cynamon i nasze masło migdałowe? W takim razie mamy świetny przepis na bułeczki cynamonowe od naszej ambasadorki Andrei. Tego przepisu nie trzeba przedstawiać. Po prostu spróbuj, jest niesamowity.
Składniki
Na jedną blachę:
- 3,5 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej, zwykłej
- 1 saszetka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Na nadzienie:
- 3-4 łyżki masła migdałowego
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamomu (nie musi być)
Polewa:
- 100 g jogurtu greckiego lub białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki syropu z cykorii (do smaku)
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
- W rondelku podgrzej masło z mlekiem i wodą. Dodaj jajka. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i ugniataj przez 5 minut w robocie kuchennym.
- Pozostaw do wyrośnięcia pod ręcznikiem, aż ciasto podwoi swoją objętość - około 45 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 100°C i przygotuj nadzienie. Wystarczy wymieszać płynne masło migdałowe z cynamonem i kardamonem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na wałek do ciasta i wyrobić rękami. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Rozłóż nadzienie na cieście i zawiń je w duży rulon. Zwinąć stosunkowo ciasno, aby ciasto nie poluzowało się zbytnio podczas krojenia. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia (użyłam tej okrągłej formy do pieczenia).
- Piecz w temperaturze 100°C przez 30 minut. Po 30 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 20-25 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, a następnie polej ciasto lukrem (wystarczy wymieszać składniki).