Šufan / Przepisy / Pełnoziarniste cynamonki

Pełnoziarniste cynamonki

Lubisz cynamon i nasze masło migdałowe? W takim razie mamy świetny przepis na bułeczki cynamonowe od naszej ambasadorki Andrei. Tego przepisu nie trzeba przedstawiać. Po prostu spróbuj, jest niesamowity.

Trudność: Profesjonalista w akcji

Czas przygotowania: 140 minut

Liczba porcji: 12

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Na jedną blachę: 

  • 3,5 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej, zwykłej
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

Na nadzienie:

Polewa:

  • 100 g jogurtu greckiego lub białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki syropu z cykorii (do smaku)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. W rondelku podgrzej masło z mlekiem i wodą. Dodaj jajka. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i ugniataj przez 5 minut w robocie kuchennym.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia pod ręcznikiem, aż ciasto podwoi swoją objętość - około 45 minut.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 100°C i przygotuj nadzienie. Wystarczy wymieszać płynne masło migdałowe z cynamonem i kardamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wałek do ciasta i wyrobić rękami. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  6. Rozłóż nadzienie na cieście i zawiń je w duży rulon. Zwinąć stosunkowo ciasno, aby ciasto nie poluzowało się zbytnio podczas krojenia. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia (użyłam tej okrągłej formy do pieczenia).
  7. Piecz w temperaturze 100°C przez 30 minut. Po 30 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 20-25 minut.
  8. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, a następnie polej ciasto lukrem (wystarczy wymieszać składniki).

Autor: Andrea Mokrejšová

Pełnoziarniste cynamonki Pełnoziarniste cynamonki
Pełnoziarniste cynamonki Pełnoziarniste cynamonki

W przepisie nie może zabraknąć

Masło migdałowe

40.99 zł

Masło migdałowe

40.99 zł

Twórz z nami dalej

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania: 20 minut

Przepisy do słoiku

Przepisy do słoiku

Czas przygotowania: 10 minut

Domowe batoniki orzechowe

Domowe batoniki orzechowe

Czas przygotowania: 120 minut

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania: 20 minut

Przepisy do słoiku

Przepisy do słoiku

Czas przygotowania: 10 minut

Domowe batoniki orzechowe

Domowe batoniki orzechowe

Czas przygotowania: 120 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek