Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym
Ziemniaki, ciasto, bułka tarta i powidła gruszkowe to bardzo skromne składniki. Ale można z nich zrobić wspaniałe danie. Dzięki temu przepisowi można wrócić do czasów młodości i przypomnieć sobie smak prażonej bułki tartej z cukrem.
Składniki
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 200 g mąki gruboziarnistej
- 150 g semoliny
- 1 jajko
- rozgotowana gruszka
- 100 g bułki tartej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Po ugotowaniu odcedź wodę z garnka, pozwól ziemniakom ostygnąć przez chwilę i obierz je.
- Zimne ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z mąką, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli.
- Wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienki arkusz. Za pomocą szklanki wytnij krążki o średnicy około 6 cm.
- Do środku umieść powidła, złóż boki razem i użyj palca lub widelca, aby skleić krawędzie, aby poewiadła nie wyciekły podczas gotowania.
- Umieść duży garnek z wodą i szczyptą soli na kuchence, aby zagotować. Umieść torebki w lekko wrzącej wodzie. Gotuj je powoli przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię, ciągle mieszając wałkiem do ciasta, aby zapobiec sklejaniu się woreczków.
- Natychmiast umieść ugotowane torebki w misce z odrobiną masła, aby zapobiec ich przywieraniu.
- Podawać z suchą bułką tartą wymieszaną z cukrem. Na wierzchu polać roztopionym masłem.