Šufan / Przepisy / Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym

Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym

Ziemniaki, ciasto, bułka tarta i powidła gruszkowe to bardzo skromne składniki. Ale można z nich zrobić wspaniałe danie. Dzięki temu przepisowi można wrócić do czasów młodości i przypomnieć sobie smak prażonej bułki tartej z cukrem.

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Kup składniki

Składniki

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g mąki gruboziarnistej
  • 150 g semoliny
  • 1 jajko
  • rozgotowana gruszka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Po ugotowaniu odcedź wodę z garnka, pozwól ziemniakom ostygnąć przez chwilę i obierz je.
  2. Zimne ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z mąką, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli.
  3. Wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na cienki arkusz. Za pomocą szklanki wytnij krążki o średnicy około 6 cm.
  4. Do środku umieść powidła, złóż boki razem i użyj palca lub widelca, aby skleić krawędzie, aby poewiadła nie wyciekły podczas gotowania.
  5. Umieść duży garnek z wodą i szczyptą soli na kuchence, aby zagotować. Umieść torebki w lekko wrzącej wodzie. Gotuj je powoli przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię, ciągle mieszając wałkiem do ciasta, aby zapobiec sklejaniu się woreczków.
  6. Natychmiast umieść ugotowane torebki w misce z odrobiną masła, aby zapobiec ich przywieraniu.
  7. Podawać z suchą bułką tartą wymieszaną z cukrem. Na wierzchu polać roztopionym masłem.
Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym
Ptysie ziemniaczane z dżemem gruszkowym

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Czas przygotowania: 60 min

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania: 20 minut

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Czas przygotowania: 60 min

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania: 20 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek