Šufan / Przepisy / Croissanty z masłem orzechowo-czekoladowym

Croissanty z masłem orzechowo-czekoladowym

Przygotowanie domowych croissantów wymaga staranności i cierpliwości, ale rezultat jest zdecydowanie tego wart. Te domowe rogaliki z nadzieniem to pyszne połączenie miękkiego domowego ciasta i delikatnego masła orzechowego. Zapraszamy do przygotowania ich razem z nami. 

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 10

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Składniki na 10 sztuk:

Część masłowa:
● 250 g studeného másla
● 50 g hladké mouky

Ciasto:
● 25 g čerstvých kvasnic
● 145 ml vlažné vody
● 1 vejce o velikosti M
● 1⁄2 lžičky soli
● 1 lžíce krystalového cukru
● 325 - 340 g hladké mouky

● 3- 4 lžíce lískočokoládového másla
● 1 vejce na potření
 

Przygotowanie:

1. Wyjmij masło z lodówki i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z mąką i wyrob ciasto.
Uformuj kwadrat o bokach około 10x10 cm. Pracuj szybko, żeby masło znalazło się pod, ale oba składniki muszą być dobrze wymieszane.
Wymieszaj, żeby w cieście nie zostały duże kawałki masła. Pozostaw na 15–30 minut schłodzić w lodówce.

2. Pokrusz drożdże i zalej letnią wodą. Mieszaj łyżką aż do rozpuszczenia.
Dodaj pozostałe składniki i wyrob gładkie ciasto, dodając stopniowo mąkę, żeby ciasto nie było suche. W mikserze ciasto wyrobisz w około 5 minut, ręcznie zajmie to trochę więcej czasu.

3. Dokładnie oprósz bochenek mąką i umieść go pod wilgotną ściereczką.
Pozostaw na 30 minut. W tym czasie gluten w cieście będzie miał czas na spęcznienie, a ciasto stanie się bardziej elastyczne i zacznie powoli rosnąć.

4. Rozwałkuj ciasto na kwadrat, pozostawiając środek ciasta grubszy niż końce.

5. Umieść schłodzone masło na środku ciasta i stopniowo zawijaj na nie końcówki ciasta, żeby masło było dobrze upakowane w cieście. Odsyp nadmiar mąki, żeby warstwy trzymały się razem.

6. Teraz weź wałek do ciasta i nie bój się. Za pomocą wałka rozpłaszcz ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 15x30 cm.
Po prostu uderz ciasto całą powierzchnią wałka, żeby zaczęło rosnąć. Zwykłe rozwałkowanie ciasta nie działa, wiem to z własnego doświadczenia.
Teraz złóż ciasto trzy razy jak list, oprósz lekko mąką i przykryj wilgotną ściereczką.
Odłóż do lodówki na 15 minut.

7. Powtórz krok wyrabiania jeszcze dwa razy (w sumie wyrabiaj i złóż ciasto trzy razy, za każdym razem odstawiając do lodówki na 15 minut).
Gotowe ciasto rozwałkuj na arkusz o wymiarach 50x20 cm i pokrój na 10 części.
Każdy kawałek ciasta pokrój na 10 trójkątów.
Wypełnij każdy kawałek ciasta łyżeczką masła orzechowego i zwiń w kształt rogalika.
Ubiaj jajko z łyżką lodowatej wody i posmaruj nim rogaliki. W temperaturze pokojowej odstaw na 30–40 minut, żeby rogaliki zwiększyły swoją objętość.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

9. Ponownie posmaruj wyrośnięte rogaliki jajkiem.
Ułóż je na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut.
Następnie zamień blachy i piecz przez kolejne 12 minut na złoty kolor.
Pozostaw do ostygnięcia, a potem zajadaj się... bo najlepiej smakują świeżo upieczone!

Croissanty z masłem orzechowo-czekoladowym

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Czas przygotowania: 60 min

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek