Rolada jagodowa z piernikiem

Ciasto piernikowe, delikatny krem z ricotty i twarogu, dżem jagodowy i odrobina liofilizowanego uroku na wierzchu. Ta roladka ucieszy wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czegoś słodkiego, ale szukają lżejszej wersji klasycznych deserów. 🎄

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 8

Palm oil
Kup składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru brzozowego lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

Nadzienie:

Dekoracja:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką, słodzikiem i przyprawą piernikową.
  4. Delikatnie dodaj pianę do mieszanki z żółtek – powstanie lekkie, płynne ciasto.
  5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10–15 minut.
  6. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wraz z papierem i pozostawić do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie przygotować krem: ubić ricottę, twaróg i syrop klonowy.
  8. Rozwiń ostygnięty placek, posmaruj go dżemem jagodowym, a następnie ⅔ kremu. Zwiń.
  9. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu rolady i udekoruj migdałami i liofilizowanymi porzeczkami.
  10. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby ostygło – i gotowe do podania. 💜

Autor: Michaela Dobiášová

Rolada jagodowa z piernikiem Rolada jagodowa z piernikiem

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej