O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?
Czy należysz do grupy osób, które nie wychodzą z domu bez śniadania lub w ogóle nie potrzebują śniadania? I czy w ogóle trzeba jeść śniadanie? A jeśli tak, to jakie? Śniadanie to stały temat, o którym wspomina się tu i ówdzie, a jakże. Dziś postaramy się opowiedzieć.
O czym pamiętać podczas zdrowego śniadania?
Czy należysz do grupy osób, które nie wychodzą z domu bez śniadania lub w ogóle nie potrzebują śniadania? I czy w ogóle trzeba jeść śniadanie? A jeśli tak, to jakie? Śniadanie to stały temat, o którym wspomina się tu i ówdzie. Dziś postaramy się opowiedzieć
Czy potrzebujesz śniadania?
Zależy od tego, jak się z tym czujesz. Jednak z doświadczenia zalecałbym zjedzenie śniadania. Wiele osób ma tendencję do przejadania się i spożywania dużej ilości słodkich i tłustych potraw.
Wielu osobom udaje się tego uniknąć, jedząc zróżnicowane i zbilansowane śniadanie, które zapewnia wystarczającą ilość energii i składników odżywczych, dzięki czemu organizm nie musi szukać źródeł szybkiej energii, które nie są wartościowe pod względem odżywczym.
Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Być może słyszałeś to już wcześniej. Ale czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? I czy pomijanie go również spowalnia metabolizm?
Nie, śniadanie jest zdecydowanie ważnym posiłkiem, ale jest tak samo ważne jak każdy inny posiłek w ciągu dnia. Jeśli twoje śniadanie jest na tip-top, ale reszta posiłków to już fast food i tym podobne, niewiele poprawisz.
Zwróć więc uwagę na skład swojego śniadania, ale także innych posiłków.
Kiedy powinienem zjeść śniadanie?
Wiele osób budzi się rano i nie jest w stanie nic przekąsić. W takim przypadku z pewnością nie ma sensu wciskać w siebie czegoś na siłę.
W porządku jest zjeść śniadanie 2 godziny później, na przykład po dotarciu do pracy, o ile wcześniej nie umierasz z głodu.
Nie należy jednak niepotrzebnie zwlekać, bo za 4 godziny to już nie będzie śniadanie.
Co powinno znaleźć się w śniadaniu?
W każdym śniadaniu (jak i w każdym głównym posiłku) należy pomyśleć o:
- owocach lub warzywach - powinny one stanowić ⅓ - ½ danej porcji pożywienia
- źródło węglowodanów złożonych - te również powinny stanowić około ⅓ porcji
- W przypadku śniadania może to być: chleb żytni, chleb razowy, płatki owsiane, granola, kasza gryczana, kuskus itp.
- źródło białka - również powinno znaleźć się w posiłku w ilości około ⅓ porcji
- na śniadanie można wybrać jogurt, mleko, twarożek, serek wiejski, mozzarellę, ser twardy, szynkę, jajka itp.
- zdrowe tłuszcze - te będą w mniejszych ilościach niż całe ⅓ ze względu na ich wyższą wartość energetyczną, zjedz małą garść lub około łyżki stołowej na śniadanie
- źródłem mogą być masła orzechowe, orzechy i nasiona, oleje (rzepakowy, lniany, oliwkowy, z orzechów włoskich...), gorzka czekolada, tahini itp.
Czy należysz do osób, które są w pośpiechu?
Sprawdź menu śniadaniowe ŠUFAN i kup sobie owsiankę malina-orzechy pekan, orzechową granolę.