Šufan / Blog / O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

Czy należysz do grupy osób, które nie wychodzą z domu bez śniadania lub w ogóle nie potrzebują śniadania? I czy w ogóle trzeba jeść śniadanie? A jeśli tak, to jakie? Śniadanie to stały temat, o którym wspomina się tu i ówdzie, a jakże. Dziś postaramy się opowiedzieć.

O czym pamiętać podczas zdrowego śniadania?

Czy należysz do grupy osób, które nie wychodzą z domu bez śniadania lub w ogóle nie potrzebują śniadania? I czy w ogóle trzeba jeść śniadanie? A jeśli tak, to jakie? Śniadanie to stały temat, o którym wspomina się tu i ówdzie. Dziś postaramy się opowiedzieć

Czy potrzebujesz śniadania?

Zależy od tego, jak się z tym czujesz. Jednak z doświadczenia zalecałbym zjedzenie śniadania. Wiele osób ma tendencję do przejadania się i spożywania dużej ilości słodkich i tłustych potraw. 

Wielu osobom udaje się tego uniknąć, jedząc zróżnicowane i zbilansowane śniadanie, które zapewnia wystarczającą ilość energii i składników odżywczych, dzięki czemu organizm nie musi szukać źródeł szybkiej energii, które nie są wartościowe pod względem odżywczym.

Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?

Być może słyszałeś to już wcześniej. Ale czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? I czy pomijanie go również spowalnia metabolizm?

Nie, śniadanie jest zdecydowanie ważnym posiłkiem, ale jest tak samo ważne jak każdy inny posiłek w ciągu dnia. Jeśli twoje śniadanie jest na tip-top, ale reszta posiłków to już fast food i tym podobne, niewiele poprawisz.

Zwróć więc uwagę na skład swojego śniadania, ale także innych posiłków.

Kiedy powinienem zjeść śniadanie?

Wiele osób budzi się rano i nie jest w stanie nic przekąsić. W takim przypadku z pewnością nie ma sensu wciskać w siebie czegoś na siłę. 

W porządku jest zjeść śniadanie 2 godziny później, na przykład po dotarciu do pracy, o ile wcześniej nie umierasz z głodu. 

Nie należy jednak niepotrzebnie zwlekać, bo za 4 godziny to już nie będzie śniadanie.

Co powinno znaleźć się w śniadaniu?

W każdym śniadaniu (jak i w każdym głównym posiłku) należy pomyśleć o:

  • owocach lub warzywach - powinny one stanowić ⅓ - ½ danej porcji pożywienia
  • źródło węglowodanów złożonych - te również powinny stanowić około ⅓ porcji
    • W przypadku śniadania może to być: chleb żytni, chleb razowy, płatki owsiane, granola, kasza gryczana, kuskus itp.
  • źródło białka - również powinno znaleźć się w posiłku w ilości około ⅓ porcji 
    • na śniadanie można wybrać jogurt, mleko, twarożek, serek wiejski, mozzarellę, ser twardy, szynkę, jajka itp.
  • zdrowe tłuszcze - te będą w mniejszych ilościach niż całe ⅓ ze względu na ich wyższą wartość energetyczną, zjedz małą garść lub około łyżki stołowej na śniadanie
    • źródłem mogą być masła orzechowe, orzechy i nasiona, oleje (rzepakowy, lniany, oliwkowy, z orzechów włoskich...), gorzka czekolada, tahini itp.

Czy należysz do osób, które są w pośpiechu?

Sprawdź menu śniadaniowe ŠUFAN i kup sobie owsiankę malina-orzechy pekan, orzechową granolę.

Autor: Zespół ŠUFAN

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu? O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?
O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

Przeczytałeś o nich

Odkrywaj z nami dalej

Zdrowe przekąski do pracy

Zdrowe przekąski do pracy

3. 11. 2020 • 5 minut czytania

Słownik śniadaniowy

Słownik śniadaniowy

3. 1. 2024 • 5 minut czytania

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek