Nasze kremy orzechowe to małe dzieła sztuki, którym niektórzy z Was oddają się każdego dnia. Z niecierpliwością czekasz na ich pysznie kremową konsystencję, więc rzadko jesteś zaskoczony biało-szarymi plamkami wybranych maseł - tych z naszą rzemieślniczą czekoladą lub kokosem. Tłusty wykwit to tajemnica, którą trudno rozwikłać samodzielnie. Dlatego dziś porozmawiamy o tym, czym dokładnie są wykwity tłuszczowe i dlaczego nie powinny być powodem do niepokoju.
Wykwity tłuszczowe można opisać jako niepochlebne kryształy na powierzchni produktu, mylone z pleśnią. Te dziwne formacje są najczęściej spowodowane nagłymi zmianami temperatury podczas przechowywania.
Chociaż pojawienie się masła z tłustym nalotem może zaskoczyć wielu z was, możecie być pewni, że jest to całkowicie bezpieczne. Jest to jedynie kosmetyczna skaza, która jest również wskaźnikiem jakości masła orzechowego. W rzeczywistości pokazuje, że produkt nie został zafałszowany i zawiera dużą ilość masła kakaowego.
Właściwe mieszanie i przechowywanie ma zasadnicze znaczenie. Ogólnie rzecz biorąc, przed degustacją naszych maseł zawsze zalecamy ich dokładne wymieszanie, a następnie degustację. W przypadku maseł z potencjalnym wykwitem tłuszczu - tych z czekoladą lub kokosem - jest to podwójnie prawdziwe. Mieszanie rozbije kryształki masła kakaowego lub kokosowego i ładnie wymiesza je z resztą zawartości.
Zaleca się przechowywanie masła orzechowego w chłodnym i suchym miejscu. Nagłe zmiany temperatury mogą zwiększyć prawdopodobieństwo wykwitu tłuszczu.
„Olej na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym. Wymieszaj. Białe plamy oleju kokosowego na powierzchni występują naturalnie i nie stanowią problemu. Powyżej 24°C konsystencja jest płynna, poniżej 20°C jest stała.”
Powyższe wyjaśnienie musowania tłuszczu można również znaleźć na odwrocie etykiety produktu poza naszą stroną internetową, więc nie bój się spróbować pysznego masła dla siebie.
Autor: Zespół ŠUFAN
27. 11. 2023 • 5 minut czytania
Sufan.pl
Sufan.pl