Masła orzechowe są dzisiaj barzdo popularne. I nic dziwnego. Te orzechowe przysmaki cieszą się ogromną popularnością wśród osób zdrowo odżywiających się, sportowców, a nawet ludzi, którzy nie przywiązują dużej wagi do jedzenia. Tak się jednak składa, że nie każde masło orzechowe jest tak samo dobre.
Prawdopodobnie widziałeś w sklepach masło z orzechów ziemnych (Czy wiesz, że orzeszki ziemne należą do grupy roślin strączkowych?) a może też z innych ořechů. Ale uważaj, zanim bezmyślnie wrzucisz go do koszyka, odwróć go i najpierw sprawdź składniki. Najlepiej byłoby, gdyby składał się w 100% z samych orzechów.
Niektórzy producenci dodają nawet niewielką ilość oleju dla łatwiejszego mieszania. Jeśli wybierzesz tę opcję, idealnie jest, aby co najmniej 95% masła stanowiły orzechy.
Czasami producenci dodają również niewielką ilość soli, aby poprawić smak. Dopóki jest to naprawdę szczypta, nie powinno to spowodować żadnych szkód w diecie. Z drugiej strony, o ile masło jest wykonane z naprawdę dobrej jakości orzechów, które są pełne smaku, sól również nie powinna być potrzebna.
Niektóre masła „orzechowe” lub „arachidowe” zawierają zaledwie 30-40% orzechów, a reszta to dużo cukru i oleju. W przypadku oleju ważny jest również rodzaj użytego oleju. W większości przypadków dodawany jest olej kokosowy lub palmowy, z których żaden nie jest odpowiedni w większej diecie, więc nie zalecamy sięgania po takie masła. A jeśli chcesz kupić prawdziwe masło orzechowe, a nie tylko „pachnące smarowidło”, unikalibyśmy takich maseł w ogóle.
Te również znalazły wielu faworytów, niezależnie od tego, czy są to masła wykonane z dwóch rodzajów orzechów, czy też te, które mają przypominać pasty czekoladowe, które nie są tak odpowiednie pod względem odżywczym, ponieważ są bardziej połączeniem cukru i niskiej jakości tłuszczu.
Jeśli jest to mieszanka kilku orzechów, obowiązuje ta sama zasada, co w przypadku masła z pojedynczych orzechów. Idealnie byłoby, gdyby orzechy razem stanowiły 100% zawartości. Jeśli olej jest dodawany w celu lepszego wymieszania, zawartość orzechów powinna być również wysoka.
W przypadku słodszych wersji, które mają być lepszej jakości i bardziej odżywczą opcją dla słodkich smarowideł, ponownie należy uważać na ilość użytych orzechów. Idealnie byłoby, gdyby wynosiła ona nie mniej niż 70%, a resztę masła stanowiła czekolada. Niestety, często można znaleźć głównie cukier, dodatkowy olej i niewielką ilość dodanego kakao.
Główną zasadą powinno być to, że im więcej orzechów, tym lepiej - najlepiej kupować masła o 100% zawartości orzechów.
Ale ilość orzechów nie jest jedyną rzeczą, którą powinieneś się interesować. Ważna jest również jakość orzechów, dlatego zalecamy kupowanie maseł od renomowanych sprzedawców. Lepiej jest kupować mniejsze opakowania lub rzadziej, ale tanie masła orzechowe są w większości przypadków oznaką niezbyt dobrej jakości orzechów.
Wreszcie, nie należy zapominać, że nawet dobrej jakości masło orzechowe, nie ma powodu, aby jeść go ogromnymi łyżkami. Nadmiar określonego pokarmu/składnika odżywczego (w tym przypadku tłuszczu) nie jest odpowiedni w diecie.
Autor: Zespół ŠUFAN
Sufan.pl
Sufan.pl