Šufan / Przepisy / Babeczki bananowe z masłem orzechowym

Babeczki bananowe z masłem orzechowym

W domu zostało mi kilka brązowiejących bananów, które aż prosiły się o upieczenie. Tym razem do piekarnika trafiły babeczki bananowe, które udekorowałam kremem z masła orzechowego i posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi. Boże! Babeczki są wilgotne, bananowy smak łączy się z kremem z masła orzechowego, a na wierzchu znajdują się posiekane solone orzeszki ziemne, które kontrastują ze słodyczą.

Wszystkie składniki na ciasto i krem należy wyjąć z lodówki co najmniej dwie do trzech godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową - dzięki temu nic się nie zsiada (częsty problem z kremami maślanymi).

Trudność: Zna podstawy

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 16

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Ciasto na 16 sztuk:

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki zwykłej
  • 120 g mąki półgrubej
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Krem z orzeszków ziemnych:

  • 200 g masła orzechowego
  • 200g serku kremowego
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych do posypania
  • 60 ml miódu płynnego

Przygotowanie:

W misce ubij masło z cukrem na jasną pianę, a następnie dodawaj po jednym jajku. Rozgnieć banany widelcem i wymieszaj z masą jajeczną. Przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, cynamon i sól przez sito i wymieszaj z mlekiem. Rozłóż ciasto do foremek na babeczki tak, aby zawsze sięgało około 2/3 wysokości. Rozgrzej piekarnik do 165°C i wyłóż 16 dużych foremek na babeczki papierowymi kubeczkami. Piec przez 25-30 minut, aż babeczki będą złotobrązowe z wierzchu. Pozostawić do ostygnięcia.

Lukier. Ubij masło z miodem na puszystą masę, następnie dodaj Lucinę i masło orzechowe i ponownie ubij. Krem powinien być gładki i puszysty. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj każdą babeczkę.

Na koniec posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z Děvčetem u plotny .

Babeczki bananowe z masłem orzechowym Babeczki bananowe z masłem orzechowym
Babeczki bananowe z masłem orzechowym

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Francuskie tosty „ŠUFAN”

Francuskie tosty „ŠUFAN”

Czas przygotowania: 15 minut

Przyprawione kakao

Przyprawione kakao

Czas przygotowania: 35 minut

Francuskie tosty „ŠUFAN”

Francuskie tosty „ŠUFAN”

Czas przygotowania: 15 minut

Przyprawione kakao

Przyprawione kakao

Czas przygotowania: 35 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek