Deser jagodowy

Wypróbuj ten lekki, puszysty i orzeźwiający deser na ciepłe wiosenne i letnie dni. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt jest naprawdę tego wart. Mniam!

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 10

Kup składniki

Na těsto:

  • 5 jajek
  • 40 g mąki
  • 60 g słodzik w proszku

Na náplň:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z przesianą mąką i słodzikiem. Ubij białka na sztywną pianę. Następnie wymieszaj obie części razem, tworząc ciasto. Wylej je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. 

Zwiń upieczoną część i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem - ubij śmietanę na sztywno i stopniowo dodawaj pozostałe składniki. Rozwiń spód rolady, posmaruj ⅔ kremu i ponownie zwiń. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu rolady i udekoruj jagodami.

Gotową roladę odstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


 

Autor: Michaela Dobiášová

Deser jagodowy Deser jagodowy Deser jagodowy

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej