Šufan / Przepisy / Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Wspaniałość tego przepisu polega na tym, że jest on niezwykle różnorodny. Zamiast masła migdałowego i mąki można użyć na przykład masła z orzechów laskowych lub arachidowych, a także innych mąk orzechowych. Możesz dodać nasiona, suszone owoce, ulubione przyprawy, chipsy czekoladowe, startą skórkę z pomarańczy... ale odejmuj tyle gramów płatków owsianych, ile dodasz innych składników.

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 40

Palm oil Vegan friendly
Kup składniki

Składniki

Na 40 sztuk / 2 blachy::

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła migdałowego
  • 40 g miodu cikącego
  • 50 ml mleka roślinego
  • 150 g płatków owsianych
  • 125 g mąki drobnoziarnistej
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka jedlé sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia. W misce wymieszaj cukier, masło migdałowe, miód i mleko na gładką masę. W innej misce wymieszaj suche składniki i dodaj je do płynnej masy. Za pomocą miksera wymieszaj wszystko razem na lepkie i zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i nie skleja się, dodaj kolejną łyżkę mleka. Zwilżonymi dłońmi uformuj z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm, lekko je spłaszcz i umieść na blachach do pieczenia. Zostaw trochę miejsca między nimi, ponieważ rozłożą się podczas pieczenia. Piecz ciasteczka przez 15 minut, aż będą popękane i złociste na powierzchni. Nie zalecam pieczenia ich dłużej, ponieważ będą zbyt suche. Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku. Ciasteczka można przechowywać do dwóch tygodni.
 

Ciasteczka owsiane Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane Ciasteczka owsiane

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Przepisy do słoiku

Przepisy do słoiku

Czas przygotowania: 10 minut

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Czas przygotowania: 60 min

Przepisy do słoiku

Przepisy do słoiku

Czas przygotowania: 10 minut

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Biszkopt z rozgotowaną gruszką

Czas przygotowania: 60 min

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek