Hummus dyniowy z orzechami włoskimi

Szukasz szybkiego jesiennego przepisu, który dopieści język i duszę? Hummus dyniowy z orzechami włoskimi nada jesieni odpowiedni klimat. Lekko słodka prażona dynia, tahini i odrobina chilli sprawiają, że ten hummus jest świetną jesienną wariacją na temat klasyki. Delektuj się nim ze świeżym pieczywem lub warzywami i daj się ponieść jego aksamitnej konsystencji i wyjątkowemu smakowi.

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 1

Palm oil Gluten free
Kup składniki
  • 200 g ciecierzycy
  • 250 g puree z dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka Orzechiana
  • sól, pieprz, chili

Przygotowanie:

Dynię oczyścić, usunąć pestki i pokroić w plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać oliwą z oliwek, solą, pieprzem i chili, a następnie piec w piekarniku do miękkości. W międzyczasie umieść opłukaną ciecierzycę, czosnek, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano i pieczoną dynię w blenderze. Zmiksuj wszystko na gładką masę i podawaj ze świeżym pieczywem lub warzywami. Smacznego!

Autor: Michaela Dobiášová

Hummus dyniowy z orzechami włoskimi Hummus dyniowy z orzechami włoskimi Hummus dyniowy z orzechami włoskimi Hummus dyniowy z orzechami włoskimi

W przepisie nie może zabraknąć

Tahini

29.29 zł

Tahini

29.29 zł

Twórz z nami dalej