Hummus dyniowy z orzechami włoskimi
Szukasz szybkiego jesiennego przepisu, który dopieści język i duszę? Hummus dyniowy z orzechami włoskimi nada jesieni odpowiedni klimat. Lekko słodka prażona dynia, tahini i odrobina chilli sprawiają, że ten hummus jest świetną jesienną wariacją na temat klasyki. Delektuj się nim ze świeżym pieczywem lub warzywami i daj się ponieść jego aksamitnej konsystencji i wyjątkowemu smakowi.
Składniki
- 200 g ciecierzycy
- 250 g puree z dyni
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka Orzechiana
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Dynię oczyścić, usunąć pestki i pokroić w plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać oliwą z oliwek, solą, pieprzem i chili, a następnie piec w piekarniku do miękkości. W międzyczasie umieść opłukaną ciecierzycę, czosnek, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano i pieczoną dynię w blenderze. Zmiksuj wszystko na gładką masę i podawaj ze świeżym pieczywem lub warzywami. Smacznego!