Šufan / Przepisy / Pączki buffalo

Pączki buffalo

Kto z nas nie kocha pączków? Pączki to po prostu klasyk, który nigdy się nie starzeje. Dodatkowo, pączki z tego przepisu, wypełnione naszym masłem z orzechów laskowych, powalą Cię na kolana. 

Trudność: Profesjonalista w akcji

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 16

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Do pączków:

  • 2 łyżki pokruszonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 90 ml letniej wody
  • 150 ml śmietanki owsianej 
  • 60 g roztopionego tłuszczu kokosowego (bezzapachowego)
  • 1 łyżka stołowa orzeszków ziemnych
  • 300 g zwykłej mąki
  • 150 g mąki półgrubej
  • 50 g cukru kryształu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 drożdży
  • 1 litr oleju do smażenia

Do posypania:

Náplň:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj pokruszone siemię lniane z sześcioma łyżkami ciepłej wody. Przykryj i odstaw na co najmniej 10 minut.
  2. Przesiej całą mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i wszystko razem wymieszaj. 
  3. Zrób małą studzienkę na środku mieszanki, wrzuć do niej drożdże i wlej letnią wodę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 10 minut.
  4. Wmieszaj letnią śmietanę owsianą, schłodzony roztopiony tłuszcz kokosowy i łój. Wyrabiaj w misce robota kuchennego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (co najmniej 10 minut). 
  5. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
  7. Ugotuj budyń w mleku owsianym. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło z orzechów laskowych. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Podziel ciasto na 16 części. Uformuj każdą z nich w gładką kulkę i umieść na posypanej mąką blasze do pieczenia, w regularnych odstępach. Przykryj folią spożywczą lub drugą blachą do pieczenia. 
  9. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. W międzyczasie rozgrzej olej do 180 stopni. *
  11. Smaż tylko kilka pączków na raz, pozostawiając je w dużych odstępach. Pączki zwiększą swoją objętość podczas smażenia.
  12. Smaż z każdej strony przez co najmniej 3 minuty. Obróć pączki kilka razy podczas smażenia.
  13. Odsączyj usmażone pączki na ręczniku kuchennym i jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.
  14. Nadziewaj ostudzone pączki za pomocą rękawa cukierniczego z długą końcówką. 

*Jeśli nie masz termometru kuchennego, możesz sprawdzić temperaturę oleju, wrzucając do niego małą kulkę ciasta. Jeśli zacznie delikatnie bulgotać, masz prawidłową temperaturę oleju. Jeśli nie - olej nie jest jeszcze wystarczająco gorący, jeśli kulka natychmiast zbrązowieje - jest zbyt gorący.

 

Pączki buffalo Pączki buffalo

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek