Pączki buffalo
Kto z nas nie kocha pączków? Pączki to po prostu klasyk, który nigdy się nie starzeje. Dodatkowo, pączki z tego przepisu, wypełnione naszym masłem z orzechów laskowych, powalą Cię na kolana.
Składniki
Do pączków:
- 2 łyżki pokruszonego siemienia lnianego
- 6 łyżek ciepłej wody
- 90 ml letniej wody
- 150 ml śmietanki owsianej
- 60 g roztopionego tłuszczu kokosowego (bezzapachowego)
- 1 łyżka stołowa orzeszków ziemnych
- 300 g zwykłej mąki
- 150 g mąki półgrubej
- 50 g cukru kryształu
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 drożdży
- 1 litr oleju do smażenia
Do posypania:
Náplň:
Przygotowanie:
- Wymieszaj pokruszone siemię lniane z sześcioma łyżkami ciepłej wody. Przykryj i odstaw na co najmniej 10 minut.
- Przesiej całą mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i wszystko razem wymieszaj.
- Zrób małą studzienkę na środku mieszanki, wrzuć do niej drożdże i wlej letnią wodę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 10 minut.
- Wmieszaj letnią śmietanę owsianą, schłodzony roztopiony tłuszcz kokosowy i łój. Wyrabiaj w misce robota kuchennego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (co najmniej 10 minut).
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie.
- Ugotuj budyń w mleku owsianym. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło z orzechów laskowych. Odstaw do ostygnięcia.
- Podziel ciasto na 16 części. Uformuj każdą z nich w gładką kulkę i umieść na posypanej mąką blasze do pieczenia, w regularnych odstępach. Przykryj folią spożywczą lub drugą blachą do pieczenia.
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzej olej do 180 stopni. *
- Smaż tylko kilka pączków na raz, pozostawiając je w dużych odstępach. Pączki zwiększą swoją objętość podczas smażenia.
- Smaż z każdej strony przez co najmniej 3 minuty. Obróć pączki kilka razy podczas smażenia.
- Odsączyj usmażone pączki na ręczniku kuchennym i jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.
- Nadziewaj ostudzone pączki za pomocą rękawa cukierniczego z długą końcówką.
*Jeśli nie masz termometru kuchennego, możesz sprawdzić temperaturę oleju, wrzucając do niego małą kulkę ciasta. Jeśli zacznie delikatnie bulgotać, masz prawidłową temperaturę oleju. Jeśli nie - olej nie jest jeszcze wystarczająco gorący, jeśli kulka natychmiast zbrązowieje - jest zbyt gorący.