Jesienią każdy pokocha tę owsiankę. Połączenie soczystych moreli, pachnącego kardamonu i chrupiących orzechów pekan sprawia, że jest to uczta dla duszy. A co nadaje jej dodatkową dawkę świeżości? Waniliowy labneh i liofilizowane porzeczki!
Składniki
Do owsianki:
Do dekoracji:
Najpierw wymieszaj labneh z cukrem waniliowym i skórką z cytryny i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj wszystkie suche składniki - płatki owsiane, kardamon, proszek do pieczenia i suszone morele - w jednej misce. W słoiku wymieszaj masło orzechowe z wodą lub mlekiem. Rozgnieć banana widelcem i dodaj go do mieszanki wraz z przecierem owocowym, mlekiem pekanowym i jajkiem, dobrze ubijając wszystko trzepaczką. Połączyć suche i mokre składniki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp powierzchnię pokruszonymi gniazdami pekanowymi. Piec w dolnej części piekarnika przez 25 minut, aż środek owsianki będzie twardy, i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać z przecierem owocowym, waniliowym labneh i liofilizowanymi porzeczkami. Smacznego!
Autor: Jana Jelič
Sufan.pl
Sufan.pl