Pieczona owsianka z morelami, porzeczkami i kardamonem
Jesienią każdy pokocha tę owsiankę. Połączenie soczystych moreli, pachnącego kardamonu i chrupiących orzechów pekan sprawia, że jest to uczta dla duszy. A co nadaje jej dodatkową dawkę świeżości? Waniliowy labneh i liofilizowane porzeczki!
Składniki
Do owsianki:
- 50 g płatków owsianych
- 50 g suszonych moreli (pokrojone na kawałki)
- ½ łyżeczki kardamomu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 30 g masła pekanowego
- 250 g wody lub pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 20 g syropu z cykorii albo innego słodzika
- 50 g puree jabłkowo-morelowe
- ½ opakowanie gniazd pekanowych
Do dekoracji:
- labneh (z przepisu na naleśniki)
- 1 cukier waniliowy
- skórka z ½ cytryny
- 15 g liofilizowanej porzeczki
- puree owocowe jabłko-morele
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj labneh z cukrem waniliowym i skórką z cytryny i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj wszystkie suche składniki - płatki owsiane, kardamon, proszek do pieczenia i suszone morele - w jednej misce. W słoiku wymieszaj masło orzechowe z wodą lub mlekiem. Rozgnieć banana widelcem i dodaj go do mieszanki wraz z przecierem owocowym, mlekiem pekanowym i jajkiem, dobrze ubijając wszystko trzepaczką. Połączyć suche i mokre składniki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp powierzchnię pokruszonymi gniazdami pekanowymi. Piec w dolnej części piekarnika przez 25 minut, aż środek owsianki będzie twardy, i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać z przecierem owocowym, waniliowym labneh i liofilizowanymi porzeczkami. Smacznego!