Šufan / Przepisy / Pieczona owsianka z morelami, porzeczkami i kardamonem

Pieczona owsianka z morelami, porzeczkami i kardamonem

Jesienią każdy pokocha tę owsiankę. Połączenie soczystych moreli, pachnącego kardamonu i chrupiących orzechów pekan sprawia, że jest to uczta dla duszy. A co nadaje jej dodatkową dawkę świeżości? Waniliowy labneh i liofilizowane porzeczki! 

Trudność: Pierwszy raz w kuchni

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Kup składniki

Składniki

Do owsianki:

Do dekoracji:

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj labneh z cukrem waniliowym i skórką z cytryny i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj wszystkie suche składniki - płatki owsiane, kardamon, proszek do pieczenia i suszone morele - w jednej misce. W słoiku wymieszaj masło orzechowe z wodą lub mlekiem. Rozgnieć banana widelcem i dodaj go do mieszanki wraz z przecierem owocowym, mlekiem pekanowym i jajkiem, dobrze ubijając wszystko trzepaczką. Połączyć suche i mokre składniki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp powierzchnię pokruszonymi gniazdami pekanowymi. Piec w dolnej części piekarnika przez 25 minut, aż środek owsianki będzie twardy, i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać z przecierem owocowym, waniliowym labneh i liofilizowanymi porzeczkami. Smacznego! 

Autor: Jana Jelič

Pieczona owsianka z morelami, porzeczkami i kardamonem Pieczona owsianka z morelami, porzeczkami i kardamonem

W przepisie nie może zabraknąć

Twórz z nami dalej

Gorąca czekolada z mlekiem orzechowym

Gorąca czekolada z mlekiem orzechowym

Czas przygotowania: 25 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek