Gorąca czekolada z mlekiem orzechowym
Nadchodzi jesień, a wraz z nią czas na pyszną filiżankę gorącej czekolady. Jana Jelič przygotowała dla Ciebie nie byle jaką czekoladę! Skosztuj pikantnej gorącej czekolady z chai latte, która rozgrzeje Twoje ciało i duszę.
Składniki
Do przygotowania czekolady:
- 20 g masło z orzechów laskowych
- 40 g czekolada (70%)
- 6 g chai latte
- 150 g wody lub pełnego mleka
- szczypta soli morskiej
Możesz dodać:
- 2 g grass-fed kolagenu
- 10 g MCT oleju
Do dekoracji:
- suszone kwiaty róży
- lyofilizované maliny
Przygotowanie:
Do wyższego pojemnika lub miarki dodaj masło z orzechów laskowych, czekoladę, przyprawę do chai latte i szczyptę soli. Jeśli chcesz, aby czekolada była bardziej odżywcza i chcesz obniżyć jej indeks glikemiczny, dodaj również kolagen i olej MCT. Wlej świeżo przegotowaną wodę (około 80°C) lub mleko i miksuj za pomocą blendera kielichowego, aż wszystkie składniki połączą się w gładką, kremową konsystencję. Przelej do kubków i udekoruj suszonymi płatkami róży i malinami. Teraz pozostaje już tylko delektować się filiżanką gorącej czekolady z przyprawami - idealnej na chłodne wieczory!