Sernik z dżemem malinowym i kruszonką migdałową
Kilka składników, bez ciasta i mnóstwo białka. Rezultatem jest miękki, soczysty i naturalnie słodki deser, który przygotujesz w mgnieniu oka – i który świetnie smakuje nie tylko do kawy. Czy też już cieknie Ci ślinka?
Składniki
Do bazy:
- 100 g mąki migdałowej
- 80 g cukru brzozowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 750 g serku
- 3 jajka
Do kruszonki:
- 30 g ghee
- 30 g cukru brzozowego
- 30 g mąki migdałowej
Na ozdobę:
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto sernikowe i przelej powstałe ciasto do formy do ciasta.
- Powierzchnię równomiernie posmaruj dżemem malinowym.
- Kruszonkę przygotuj, mieszając zmiękczone masło ghee, cukier i mąkę migdałową. Mieszankę lekko ugniataj palcami, aż uzyska sypką konsystencję.
- Posyp kruszonką całą powierzchnię sernika i dodaj plasterki migdałów.
- Piecz przez 45–50 minut, aż powierzchnia będzie złocista.
- Po ostygnięciu pokrój i podawaj.