Sfermentowane płatki są ostatnio hitem. Świetnie smakują i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Fermentowanie płatków jest bardzo proste. Klára Waldhauserová przygotowała instrukcję ich przygotowania.
Składniki
Składniki:
Namocz płatki płynem w proporcji 1:2 (na przykład 50 g płatków i 100 g wody). Wystarczy wsypać płatki do miski, zalać płynem i przykryć miskę talerzem. Fermentacja powinna odbywać się przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Zawsze używaj drobno zmielonych płatków. Jeśli chodzi o płyn, spróbuj sam, co najbardziej Ci odpowiada. Moje ulubione proporcje to 50 g płatków, 50 g kefiru i 50 g wody. Możesz oczywiście spróbować mleka krowiego lub roślinnego.
Zawsze namaczam je wieczorem, a rano mam szybkie super śniadanie. Jeśli lubisz jeść podobne śniadanie każdego dnia, spróbuj załadować płatki zbożowe większą ilością i zawsze zabieraj trochę rano. Tak sfermentowane płatki przechowuj w lodówce.
Autor: Klára Waldhauserová
Sufan.pl
Sufan.pl