Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN
Jak stworzyć zdrową przekąskę? I czy w ogóle przekąsić? To jedne z najczęściej zadawanych pytań w dziedzinie żywienia. W tym artykule znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi i dowiesz się, jak przygotować przekąskę.
Czy jeść przekąski?
Nie jest to konieczność, o ile jesteś w stanie zjeść 3 wystarczająco duże porcje w ciągu dnia, to jest w porządku. Ale nie każdy jest w stanie jeść tak duże, pełne posiłki, lub ich potrzeby są po prostu tak duże (np. sportowcy), że jest to prawie niemożliwe. Są to momenty, w których powinieneś zacząć myśleć o przekąskach.
Polecam je również osobom, które mają duże przerwy między głównymi posiłkami i unikają wilczego głodu, który może powodować zjedzenie znacznie większej porcji niż potrzebujesz, a nawet skład nie jest idealny.
To czy podjadamy raz, dwa czy nawet trzy razy dziennie jest oczywiście kwestią indywidualną i trzeba myśleć o indywidualnych potrzebach przy komponowaniu jadłospisu.
Co powinna zawierać przekąska?
Skład przekąski jest zawsze kluczowy. W przekąsce powinny pojawić się:
-
węglowodany złożone (chleb, płatki owsiane, granola,...)
-
białko (jogurt, twarożek, kefir, ser, jajka...)
-
tłuszcz (orzechy, nasiona, masła orzechowe, oleje, czekolada...)
-
warzywa albo owoce
Taka kompozycja sprawi, że przekąska będzie zbilansowana, ale oczywiście ważne są również proporcje poszczególnych składników odżywczych. Czasami jednak przekąska może być nieco mniejsza i wystarczy twarożek i owoce.
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować przekąskę dla dzieci w wieku szkolnym, pamiętaj, że dzieci nie potrzebują tak dużo błonnika, więc unikaj pieczywa pełnoziarnistego.
Przejdźmy teraz do konkretnych przykładów!
Miłośnicy (nie tylko) płatków owsianych:
-
sfermentowane płatki (płatki owsiane zalej kefirem, a pozostaw na noc w lodówce, rano możesz podawać s jagodami i masłem pekanowym)
-
owsianka jagodowa z jogurtem
-
granola truskawkowa ze skyr i truskawkami (dodaj posiekaną świeżą miętę, a zobaczysz, że ta przekąska podniesie poziom)
-
kaszka ryżowa z mlekiem acidofilowym, dodać posiekane morele i masło z nerkowców
-
lody pistacjowe s broskvemi
-
szklanka z gniazdami kokosowymi (na dno umieść gniazda kokosowe, dodaj skyr a na gorę dodaj dżem jagodowy )
To najszybsze:
-
mleko acidofilne z gniazdami kokosowymi i nektarynką
-
jogurt grecki i chlebek bananowy
-
smoothie z płatków owsianych, połowy banana, garści truskawek, niskotłuszczowego jogurtu i łyżki masła orzechowego
-
matcha smoothie po prostu dodaj źródło białka (jogurt lub białko roślinne, jeśli nie możesz spożywać nabiału).
-
mandlové kuličky z śmietanką
Z pieczywem:
-
chleb na zakwasie z twarogiem, dżemem i pistáciovým máslem
-
pieczywo z tahini, serem i ogórką
-
chleb na zakwasie z twarożkiem, pieczoną brzoskwinią i dýňovými semínky
-
chleb z pastą z tofu (niearomatyzowane tofu wymieszać z odrobiną oleju i Ořechiánem), do tego trochę warzyw
-
zapiekana słona tortilla (do tortilly dodaj ser, szynke, suszone pomidory i pistáciové máslo), dodaj warzywa
-
tortilla na słodko (tortillu posmaruj serkiem, dodaj mandlové máslo i jahodový džem)
O czym jeszcze warto pomyśleć?
Ważne jest również, aby pomyśleć o warunkach, w jakich będziesz przebywać i odpowiednio dobrać opakowanie i składniki. Zamierzasz chodzić cały dzień w upale i nie masz możliwości włożenia jedzenia do lodówki? W takim razie unikaj produktów o niskiej trwałości, takich jak szynka, a zamiast tego biegnij do sklepu po kawałek owocu i mleko kefirowe w mgnieniu oka, zajmie ci to najwyżej 5 minut i zaoszczędzi ryzyka chorób przenoszonych przez żywność.
Dobrze zapakuj też jedzenie - możesz wybrać pudełko na lunch, dobrze umyty słoik po maśle orzechowym lub woskową serwetkę wielokrotnego użytku.