Jak stworzyć zdrową przekąskę? I czy w ogóle przekąsić? To jedne z najczęściej zadawanych pytań w dziedzinie żywienia. W tym artykule znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi i dowiesz się, jak przygotować przekąskę.
Nie jest to konieczność, o ile jesteś w stanie zjeść 3 wystarczająco duże porcje w ciągu dnia, to jest w porządku. Ale nie każdy jest w stanie jeść tak duże, pełne posiłki, lub ich potrzeby są po prostu tak duże (np. sportowcy), że jest to prawie niemożliwe. Są to momenty, w których powinieneś zacząć myśleć o przekąskach.
Polecam je również osobom, które mają duże przerwy między głównymi posiłkami i unikają wilczego głodu, który może powodować zjedzenie znacznie większej porcji niż potrzebujesz, a nawet skład nie jest idealny.
To czy podjadamy raz, dwa czy nawet trzy razy dziennie jest oczywiście kwestią indywidualną i trzeba myśleć o indywidualnych potrzebach przy komponowaniu jadłospisu.
Skład przekąski jest zawsze kluczowy. W przekąsce powinny pojawić się:
węglowodany złożone (chleb, płatki owsiane, granola,...)
białko (jogurt, twarożek, kefir, ser, jajka...)
tłuszcz (orzechy, nasiona, masła orzechowe, oleje, czekolada...)
warzywa albo owoce
Taka kompozycja sprawi, że przekąska będzie zbilansowana, ale oczywiście ważne są również proporcje poszczególnych składników odżywczych. Czasami jednak przekąska może być nieco mniejsza i wystarczy twarożek i owoce.
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować przekąskę dla dzieci w wieku szkolnym, pamiętaj, że dzieci nie potrzebują tak dużo błonnika, więc unikaj pieczywa pełnoziarnistego.
sfermentowane płatki (płatki owsiane zalej kefirem, a pozostaw na noc w lodówce, rano możesz podawać s jagodami i masłem pekanowym)
owsianka jagodowa z jogurtem
granola truskawkowa ze skyr i truskawkami (dodaj posiekaną świeżą miętę, a zobaczysz, że ta przekąska podniesie poziom)
kaszka ryżowa z mlekiem acidofilowym, dodać posiekane morele i masło z nerkowców
lody pistacjowe s broskvemi
szklanka z gniazdami kokosowymi (na dno umieść gniazda kokosowe, dodaj skyr a na gorę dodaj dżem jagodowy )
mleko acidofilne z gniazdami kokosowymi i nektarynką
jogurt grecki i chlebek bananowy
smoothie z płatków owsianych, połowy banana, garści truskawek, niskotłuszczowego jogurtu i łyżki masła orzechowego
matcha smoothie po prostu dodaj źródło białka (jogurt lub białko roślinne, jeśli nie możesz spożywać nabiału).
mandlové kuličky z śmietanką
chleb na zakwasie z twarogiem, dżemem i pistáciovým máslem
pieczywo z tahini, serem i ogórką
chleb na zakwasie z twarożkiem, pieczoną brzoskwinią i dýňovými semínky
chleb z pastą z tofu (niearomatyzowane tofu wymieszać z odrobiną oleju i Ořechiánem), do tego trochę warzyw
zapiekana słona tortilla (do tortilly dodaj ser, szynke, suszone pomidory i pistáciové máslo), dodaj warzywa
tortilla na słodko (tortillu posmaruj serkiem, dodaj mandlové máslo i jahodový džem)
Ważne jest również, aby pomyśleć o warunkach, w jakich będziesz przebywać i odpowiednio dobrać opakowanie i składniki. Zamierzasz chodzić cały dzień w upale i nie masz możliwości włożenia jedzenia do lodówki? W takim razie unikaj produktów o niskiej trwałości, takich jak szynka, a zamiast tego biegnij do sklepu po kawałek owocu i mleko kefirowe w mgnieniu oka, zajmie ci to najwyżej 5 minut i zaoszczędzi ryzyka chorób przenoszonych przez żywność.
Dobrze zapakuj też jedzenie - możesz wybrać pudełko na lunch, dobrze umyty słoik po maśle orzechowym lub woskową serwetkę wielokrotnego użytku.
Autor: Zespół ŠUFAN
Sufan.pl
Sufan.pl