Šufan / Blog / Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN

Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN

Jak stworzyć zdrową przekąskę? I czy w ogóle przekąsić? To jedne z najczęściej zadawanych pytań w dziedzinie żywienia. W tym artykule znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi i dowiesz się, jak przygotować przekąskę.

Czy jeść przekąski?

Nie jest to konieczność, o ile jesteś w stanie zjeść 3 wystarczająco duże porcje w ciągu dnia, to jest w porządku. Ale nie każdy jest w stanie jeść tak duże, pełne posiłki, lub ich potrzeby są po prostu tak duże (np. sportowcy), że jest to prawie niemożliwe. Są to momenty, w których powinieneś zacząć myśleć o przekąskach.  

Polecam je również osobom, które mają duże przerwy między głównymi posiłkami i unikają wilczego głodu, który może powodować zjedzenie znacznie większej porcji niż potrzebujesz, a nawet skład nie jest idealny.

To czy podjadamy raz, dwa czy nawet trzy razy dziennie jest oczywiście kwestią indywidualną i trzeba myśleć o indywidualnych potrzebach przy komponowaniu jadłospisu.

Co powinna zawierać przekąska?

Skład przekąski jest zawsze kluczowy. W przekąsce powinny pojawić się:

  • węglowodany złożone (chleb, płatki owsiane, granola,...)

  • białko (jogurt, twarożek, kefir, ser, jajka...)

  • tłuszcz (orzechy, nasiona, masła orzechowe, oleje, czekolada...)

  • warzywa albo owoce 

Taka kompozycja sprawi, że przekąska będzie zbilansowana, ale oczywiście ważne są również proporcje poszczególnych składników odżywczych. Czasami jednak przekąska może być nieco mniejsza i wystarczy twarożek i owoce.  

Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować przekąskę dla dzieci w wieku szkolnym, pamiętaj, że dzieci nie potrzebują tak dużo błonnika, więc unikaj pieczywa pełnoziarnistego.

Przejdźmy teraz do konkretnych przykładów!

Miłośnicy (nie tylko) płatków owsianych:

To najszybsze:

Z pieczywem:

O czym jeszcze warto pomyśleć?

Ważne jest również, aby pomyśleć o warunkach, w jakich będziesz przebywać i odpowiednio dobrać opakowanie i składniki. Zamierzasz chodzić cały dzień w upale i nie masz możliwości włożenia jedzenia do lodówki? W takim razie unikaj produktów o niskiej trwałości, takich jak szynka, a zamiast tego biegnij do sklepu po kawałek owocu i mleko kefirowe w mgnieniu oka, zajmie ci to najwyżej 5 minut i zaoszczędzi ryzyka chorób przenoszonych przez żywność. 


Dobrze zapakuj też jedzenie - możesz wybrać pudełko na lunch, dobrze umyty słoik po maśle orzechowym lub woskową serwetkę wielokrotnego użytku.

Autor: Zespół ŠUFAN

Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN
Jak zdrowo podjadać i 17 wskazówek dotyczących przekąsek z ŠUFAN

Przeczytałeś o nich

Odkrywaj z nami dalej

Zdrowe przekąski do pracy

Zdrowe przekąski do pracy

3. 11. 2020 • 5 minut czytania

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

19. 5. 2021 • 5 minut czytania

Zdrowe przekąski do pracy

Zdrowe przekąski do pracy

3. 11. 2020 • 5 minut czytania

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

O czym pamiętać przy zdrowym śniadaniu?

19. 5. 2021 • 5 minut czytania

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Po-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek