Šufan / Przepisy / Cynamonki z masłem migdałowym

Cynamonki z masłem migdałowym

Dla wszystkich miłośników puszystego ciasta drożdżowego mamy jeden sprawdzony klasyk – cynamonki. Tym razem ulepszyliśmy je, dodając masło migdałowe i posiekane migdały na wierzchu. Efektem jest słodki zapach cynamonu, który rozchodzi się po całym domu, oraz pyszność, która znika szybciej, niż zdążysz powiedzieć „jeszcze jeden kawałek”. Niezależnie od tego, czy delektujesz się nimi owinięty kocem w deszczową jesień, czy boso na letnim tarasie, zawsze będą smakować wyśmienicie. Do przygotowania naszych bułeczek połączyliśmy siły z czeską marką Litináč.

Trudność: Profesjonalista w akcji

Czas przygotowania: 80 minut

Liczba porcji: 10

Palm oil
Kup składniki

Składniki

Do ciasta:

  • 70 g cukru pudru
  • 560 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 240 ml letniego mleka
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie:

Na polewę:

  • 160 g cukru pudru
  • 8 g masła
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

+ posiekane migdały prażone do posypania

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj letnie mleko, roztopione masło, drożdże i cukier. Jeśli ciasto będziesz robić w robocie kuchennym, wrzuć składniki bezpośrednio do jego miski.

 

  1. W większej misce wymieszaj mleko, cukier, masło, a na koniec dodaj drożdże i odstaw na 15 minut.
  2. Następnie dodaj 460 g mąki, jajka, sól, cynamon i ręcznie lub za pomocą haka w robocie kuchennym ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i nieklejące. Zajmie to około 5 minut.
  3. Na koniec dodaj resztę mąki i uformuj ciasto w kształt bochenka.
  4. Ciasto pozostaw w misce na godzinę pod przykryciem ściereczką. Następnie wyłóż je na blat i ugniataj.
  5. Włóż z powrotem do miski i pozostaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  6. Przygotuj nadzienie, mieszając roztopione masło i masło migdałowe.
  7. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm.
  8. Posmaruj ciasto nadzieniem, posyp cukrem i cynamonem.
  9. Ostrożnie zwiń i pokrój na kawałki o grubości 2,5–3 cm.
  10. Ułóż cynamonki w głębokiej misce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw między nimi trochę miejsca, ponieważ podczas pieczenia zwiększą swoją objętość.
  11. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem.
  12. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz je około 17 minut, aż uzyskają złoty kolor.
  13. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia i przygotuj polewę.
  14. Wystarczy wymieszać cukier, miód, mleko, masło i sok z cytryny.
  15. Polej cynamonki polewą i posyp posiekanymi migdałami.

Autor: Zespół ŠUFAN

Cynamonki z masłem migdałowym Cynamonki z masłem migdałowym

W przepisie nie może zabraknąć

Masło migdałowe

40.99 zł

Masło migdałowe

40.99 zł

Twórz z nami dalej

Syrniki z masłem migdałowym

Syrniki z masłem migdałowym

Czas przygotowania: 15 minut

Owsiane tiramisu śniadaniowe

Owsiane tiramisu śniadaniowe

Czas przygotowania: 15 minut

Syrniki z masłem migdałowym

Syrniki z masłem migdałowym

Czas przygotowania: 15 minut

Owsiane tiramisu śniadaniowe

Owsiane tiramisu śniadaniowe

Czas przygotowania: 15 minut

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie: 8:00–16:00

Dokumenty

Regulamin

Procedura reklamacyjna

Polityka prywatności

Certyfikacja

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek

Kontakt

E-mail: [email protected]
Wsparcie Pon-Pt:
8:00–16:00

Cookies

Pliki cookies pomagają nam świadczyć usługi. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę.

Ustawienia ciasteczek